Štyri dôvody, prečo by sme sa nemali modliť k Márii

NETKY.SK • 16 September 2020, 12:50 • 2 min
Štyri dôvody, prečo by sme sa nemali modliť k Márii

O tom, že Mária ako matka Ježiša skutočne jestvovala, nie je najmenšej pochybnosti. Rovnako tak je absolútne nepopierateľné, že to bola žena výnimočná a jej miesto v dejinách kresťanstva sa nemôže zotrieť. Nedá sa ju vyškrtnúť a ani na ňu zabudnúť. Nie je správne ju podceňovať a už vôbec sa voči nej vyjadrovať hrubo. Tak v čom je teda problém a prečo sa v názore na ňu rozchádza katolícka cirkev s tou protestantskou?

slovakia

left justify in out

Nepoškvrnená
Mária bola krásneho vzhľadu a podľa obyčajov tej doby ju čakal sobáš s mladým a čestným mládencom. Zasnúbila sa mužovi menom Jozef a vie sa, že on, tak ako aj ona, obaja ctili zákon a milovali Boha.


Mária z ničoho nič dostala špeciálne poslanie. Navštívil ju anjel a zvestoval jej, že bude mať dieťa.


A tu sa ukazuje nevšednosť celého príbehu. Z prirodzeného hľadiska bolo totiž také niečo nemožné. Mladá žena bola nedotknutá mužom, ešte sa nevydala a Jozef ju nepoškvrnil. Avšak Boh si ju vybral, aby ona porodila a vychovala chlapca, ktorý sa od počiatku mal volať Ježiš a ktorého príchod bol očakávaný už tak dávno. Mala sa postarať o toho, ktorého otcom je Boh a ktorý zostúpil z neba v ľudskej podobe, aby vyrástol, učil, uzdravoval a napokon odsúdil hriech na kríži a zvíťazil nad temnotou tým, že neumrel naveky, ale vstal z mŕtvych.


Rozkol
Rozkol katolíckej a protestantskej cirkvi spočíva v tom, že kým tradičná katolícka viera sa k Márii modlí, tá druhá také niečo odmieta.


Príčiny sú viaceré, ale podstata sa dá zhrnúť jednoducho a zrozumiteľne.


Prvý dôvod
Po prvé, k Márii by sa modliť nemalo, pretože aj napriek jej nevšednosti, aj ona bola žena z mäsa a kostí.
Stala sa súčasťou príbehu spasenia, napriek tomu aj pre ňu samu bolo nevyhnutné, aby Ježiš zmyl hriech a odniesol na kríž jej trápenia. Zmierenie s Bohom potreboval celý svet a to vrátane nej.


Druhý dôvod
Po druhé, Mária nevykonala nijaký zázrak. Kým Ježiš žil v ľudskej podobe, bola len tichým pozorovateľom neskutočnej moci Boha. Najviac sa to ukazuje pri prvom učinenom zázraku, keď Ježiš premenil vodu na víno. Mária naznačila každému prizerajúcemu sa, že sa má urobiť to, čo povie on a jemu jedinému sa má zachovať poslušnosť.
 

Tretí dôvod
Po tretie, modlitbou k Márii sa porušuje prvé a základné prikázanie, ktoré vraví, že sa má uctievať iba Boh a nemá sa klaňať nikomu inému. Boh nazýva službu komukoľvek inému modlárstvom a je to čosi, na čo bol už v starozákonnom období obzvlášť háklivý.

 

Štvrtý dôvod
Po štvrté, každý kresťan by mal vychádzať z Biblie. Je to jediný zdroj skutočnej múdrosti a slovo Boha zachované a pretrvávajúce z generácie na generáciu. A v nej, knihe kníh, nie je ani jedna pripomienka, aby bola Mária považovaná za rovnú Stvoriteľovi alebo aby ju veriaci hľadal v modlitbe.


Keď sa človek modlí, má osloviť svojho nebeského otca a má k nemu pristupovať s dôverou a istotou, že počuje, vedomý si toho, že také privilégium má iba vďaka aktu spasenia.


Pravdaže, nikomu nemožno brať presvedčenie a rozhodnutie, koho a čo sa bude rešpektovať, je záležitosť individuálna. Nikdy by sa nemalo nenávistne kritizovať ničiu vieru, veď koniec koncov Boh káže lásku, a nie nenávisť. Avšak pravda môže byť len jedna. Na čej je strane? Nech odpovie srdce, pretože Biblia radí si ho skúmať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona