Rusko a Čína chcú od KĽDR moratórium na jadrové a raketové skúšky

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 16:34 • 2 min
Rusko a Čína chcú od KĽDR moratórium na jadrové a raketové skúšky

MOSKVA - Rusko a Čína dnes navrhli, aby Severná Kórea vyhlásila moratórium na jadrové a raketové skúšky a aby sa Spojené štáty a Južná Kórea zdržali veľkých vojenských cvičení.

slovakia

left justify in out

Obe strany by si potom mohli sadnúť za rokovací stôl a dosiahnuť dohodu o nepoužití sily. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia rezortov diplomacie Ruska a Číny zverejneného po dnešných rokovaniach šéfa Kremľa Vladimira Putina s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve, informovala agentúra AP.

 

Rusko a Čína návrh zverejnili po tom, čo Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vyhlásila, že dnes úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa Spojených štátov však išlo o balistickú strelu stredného doletu. Aj podľa ruského rezortu obrany bola zrejme len "stredného doletu".

 

Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že raketa Hwasong-14 dosiahla výšku 2802 kilometrov a za 39 minút - kým zasiahla cieľ v Japonskom mori - preletela 933 kilometrov. Podľa severokórejskej Akadémie obranných štúdií tento test medzikontinentálnej rakety znamená "posledný krok" k vytvoreniu "sebavedomého a mocného jadrového štátu, ktorý môže udrieť kdekoľvek na Zemi".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies