Ruskí hráči bojovali na ľade aj za trénera Znaroksa

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:00 • 2 min
Ruskí hráči bojovali na ľade aj za trénera Znaroksa

MINSK - Hokejisti Ruska sa po dvoch rokoch vrátili na trón majstrov sveta. V nedeľňajšom finále svetového šampionátu v bieloruskom Minsku zdolali výber Fínska 5:2 a pre krajinu získali už 27. titul majstrov sveta vrátane éry ZSSR a SNŠ.

slovakia

left justify in out

Naposledy sa tešili v Helsinkách 2012. "Zborná" prešla turnajom bez straty čo i len bodu a vyhrala všetkých desať zápasov. "Od začiatku nás prenasledovali zranenia, veď v prvom striedaní sme prišli o Loktionova. Je to jeden z našich najlepších centrov a potom sme museli v dvoch dueloch hrať iba na troch stredných útočníkov a tri ľavé krídla. Malkin prišiel až neskôr. Darilo sa nám a vychádzali nám riskantné ťahy. Napokon sme to zvládli bez prehry,“ rozhovoril sa kapitán výberu Alexander Ovečkin, ktorý tiež vynechal jeden duel pre zdravotné problémy s kolenom.

 

Rusi sa vo finále vyrovnali aj so stratou trénera Olegsa Znaroksa, ktorý pykal za slovnú výmenu a gesto smerom k švédskej striedačke v závere sobotňajšieho semifinále. Tím z lavičky koučoval Harijs Vitoliňš, Znaroks bol v kontakte s realizačným tímom vďaka mobilnej technológii. "Je to veľmi emotívny človek, ktorý sa vždy postaví za svoje slová a svoje mužstvo. Bol kapitánom našej lode a viedol ju správnym smerom. Vo finále sme na ľade bojovali za neho, všetky deti, naše rodiny a celé Rusko. Myslím si, že národ na nás môže byť hrdý. Pri odchode na štadión nám tréner Znaroks v autobuse so slzami v očiach povedal: ‘Chlapci, urobte všetko pre víťazstvo. Bite sa, hryzte. Urobte aj nemožné.’ A my sme to splnili," prezradil topkanonier Ovečkin. 

 

Fíni boli vo finálovom zápase zdatným súperom pre favorizované Rusko a nových majstrov sveta poriadne potrápili. "Zborná" mala miernu prevahu, ale jej súper vyrážal do nebezpečných brejkov. Ruskí hokejisti rozhodli o svojom triumfe v presilovkách, keď štyri z piatich gólov dosiahli v početnej výhode "Odohrali sme veľmi dobrý zápas. V príprave naň sme venovali veľkú pozornosť presilovkám, aj piatich proti trom. A práve v takejto hernej situácii som dosiahol víťazný gól. Chlapci mi dobre prihrali a zakryli brankárovi súpera výhľad, ja som vystrelil a padlo to tam. Všetci sme veľmi šťastní," povedal Jevgenij Malkin, ktorý dosiahol rozdielový presný zásah v 36. min. 

 

Výraznou oporou ruského výberu bol brankár Sergej Bobrovskij, ktorý nastúpil na šampionáte v ôsmich dueloch, inkasoval len deväť gólov a mal úspešnosť zásahov 95,03 percenta. "Finálový zápas proti Fínsku bol pre nás veľmi náročný, pretože sme cítili veľký tlak. Podporili nás však skvelí fanúšikovia. Stále si ešte neuvedomujem, že mám zlatú medailu. Je to krásny pocit. Nevadilo nám, že na striedačke chýbal Olegs Znaroks. Toto víťazstvo sme chceli získať aj pre neho. Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo vyhrať," poznamenal krátko po finále 25-ročný gólman tímu zámorskej NHL Columbus Blue Jackets. 

 

K pilierom ruskej defenzívy na ceste k zlatu patril obranca Jevgenij Medvedev: "V presilovkách rozhodla naša chladnokrvnosť. Pred odchodom na zápas sme sa rozprávali s trénerom Olegsom Znaroksom a povedali sme si, čo máme robiť. Veľmi sme chceli uspieť aj kvôli nemu," prezradil Medvedev. 

 

Potrebné skúsenosti Znaroksovej družine dodal aj útočník Danis Zaripov, ktorý sa v apríli tešil s Metallurgom Magnitogorsk zo zisku Gagarinovho pohára v KHL a o mesiac neskôr z titulu svetového šampióna. "Priznám sa, že v úvode duelu sme sa na ľade necítili práve najistejšie. Chýbal nám náš tréner a na začiatku to nebolo ono. Veľmi rýchlo sme sa však z toho dostali. Všetci chlapci veľmi dobre chápali, prečo sme postúpili až do finále a aký bol dôvod nášho štartu na majstrovstvách sveta. Trénovali sme, bojovali a dosiahli svoje," uviedol po nedeli už trojnásobný majster sveta Zaripov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies