Ruského medveďa netreba provokovať

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 11:44 • 2 min
Ruského medveďa netreba provokovať

RIA Novosti – "Neprebuďte ruského medveďa. Keď sa nahnevá je zúrivý." Táto fráza, ktorá je prisudzovaná nemeckému kancelárovi Friedrichovi Ebertovi, opisuje veľmi presne dnešnú situáciu na medzinárodnom poli. Dlhé roky znášali európske krajiny voči Rusku svoje historické nároky, pričom si boli úplne istí, že na ne nikto nebude odpovedať. Reakcia ale napokon predsa len prišla.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie otvoril trestný prípad týkajúci sa genocídy sovietskych občanov počas Veľkej Vlasteneckej vojny. Oficiálne sa jedná o pohrebisko, ktoré objavilo "Pátracie hnutie Ruska" v blízkosti obce Žestanaya Gorka v Novgorodskej oblasti. Tu v roku 1942 bolo zastrelených 42 civilistov, vrátane troch detí a tehotnej ženy.

 

Podozrenie na vykonaný masaker padlo na tím karateľov z Lotyšskej SSR. Táto skupina zabíjala na území ZSSR a po vojne unikla a vyhla sa tak odplate, skrývajúc sa v Spojených štátoch, Nemecku a v Kanade. Skupinu viedol nemecký generál Hercog Kurt. V decembri 1947 spoločne s nemeckými spolupáchateľmi boli odsúdení vojenským tribunálom leningradského vojenského okruhu za "zverstvá spáchané proti sovietskym občanom".

 

Lotyšskí zabijaci včak trestu unikli. Pobaltské republiky sa po vojne stali súčasťou ZSSR, a miestne úrady sa opakovane obracali na sovietske vedenie, aby nazapájali ich krajanov do verejných procesov. Prezradenie faktov o masovej účasti Lotyšov, Litovcov a Estóncov v masakroch obyvateľov RSFSR by mohlo vážne narušiť tézu o "bratstve národov, ktoré tvoria Sovietsky zväz".

 

Vyšetrovanie lotyšských zločinov sa preto začalo len nedávno. Podobné pohrebiská obetí nacistického plánu "Ost" boli nájdené v Karélii, na území Krasnodarského kraja a v regióne Voronež.

 

V každom z týchto prípadov nehovoríme len o zločinoch nemeckých nacistov, ale aj o ich spojencoch v Hitlerovskej koalícii. V Karélii okrem Nemcov zabíjali Fíni, ako aj nórski dobrovoľníci zo 6. horskej divízie SS, vojaci švédskej dobrovoľníckej spoločnosti a "vojenskí špecialisti" z 12 flotíl talianskeho námorníctva.    

 

V Krasnodarskom kraji sa v represiách nad civilistami prejavili karatelia z 3. rumunskej armády, ako aj slovenské pomocné jednotky, fínsky dobrovoľnícky prápor SS, dobrovoľníci z Holandska, Belgicka, Dánska a Nórska, ktorí bojovali v 5. tankovej divízii SS "Viking". V regióne Voronež zabíjali zástupcovia 2. maďarskej armády, ako aj taliansky alpský zbor. Zaujímavosťou je, že v apríli 1945 to neboli Nemci, ktorí bránili Reichstag, ale Lotyši.

 

Všetci títo zločinci boli schopní uniknúť trestu len kvôli humanizmu sovietskej vlády alebo nezrovnalostiam studenej vojny. Napriek tomu, nielen že nečinili pokánie, ale v osobe svojich dedičov začali robiť historické nároky Rusku ako právneho nástupcu ZSSR. Zároveň zabudli, že medveď je symbolom Ruska. Táto šelma nikdy neútočí prvá a je známa svojou relatívnou mierumilovnosťou. Ale ak ho rozzúrite, nezostane po vás nič.

 

Počas Postupimskej konferencii v roku 1945, bolo rozhodnuté dosiahnuť odsúdenie za genocídu nielen Nemecka, ale aj jeho spojencov, a tiež ich výplaty za odškodnenia. Toto rozhodnutie nadobudlo štatút medzinárodného práva. Doposiaľ sa to splnilo, no aj to len čiastočné. Zo všetkých krajín to dokázalo jedine Fínsko.

 

Nastal čas uskutočniť rozhodnutia z Postupimskej konferencie a odsúdiť Lotyšsko, Litvu, Estónsko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Chorvátsko, Albánsko, Taliansko, Francúzsko, Dánsko a niekoľko ďalších krajín za spoluúčasť na genocíde sovietskych občanov.              



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies