Ruské rakety počas ostreľovania zasiahli Kyjev a Charkov

NETKY.SK • 23 Január 2024, 10:48 • 2 min
Ruské rakety počas ostreľovania zasiahli Kyjev a Charkov

KYJEV / CHARKOV - Komplexný ruský raketový útok bol ohlásený v utorok ráno na ukrajinské mestá Kyjev a Charkov, pričom zabil najmenej troch ľudí, niekoľko ďalších zranil a poškodil obytné budovy.

slovakia

left justify in out

Šéf mestskej správy Roman Popko v hlavnom meste Kyjeva uviedol, že najmenej jeden človek zahynul. Starosta Vitalij Kličko uviedol, že zranených bolo deväť ľudí vrátane 13-ročného chlapca.

 

V Charkove, druhom najväčšom meste krajiny, boli podľa regionálneho guvernéra Oleha Syniehubova zabité dve osoby a najmenej jedenásť zranených. Celá časť viacposchodovej obytnej budovy bola zničená, pričom tam zostalo uväznených neznámy počet ľudí, povedal starosta Charkivu Ihor Terekhov.

 

Nedávne ruské útoky sa pokúšali nájsť medzery v obrane Ukrajiny použitím veľkého počtu rakiet a dronov v zjavnom úsilí nasýtiť protivzdušné obranné systémy. Len medzi 29. decembrom a 2. januárom bolo podľa predstaviteľov Kyjeva vypálených viac ako 500 dronov a rakiet.

 

K raketovému útoku v utorok došlo deň potom, čo poľský premiér Donald Tusk navštívil Ukrajinu a sľúbil jej, že ju bude naďalej podporovať proti takmer dvojročnej invázii Ruska, a oznámil nový balík vojenskej pomoci, ktorý zahŕňa pôžičku na nákup väčších zbraní a záväzok nájsť spôsoby ich spoločnej výroby.

 

Na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym v Kyjeve Tusk povedal, že dosiahli „dohodu“ o vyriešení akýchkoľvek rozdielov medzi ich krajinami v súvislosti s prepravou obilnín a nákladom. Tieto problémy nedávno poškodili vzťahy medzi susedmi.

 

Ukrajinskí spojenci sa nedávno snažili uistiť krajinu, že sú odhodlaní dlhodobo sa brániť, a to vzhľadom na obavy, že západná podpora by mohla byť nepriaznivá. Britský premiér Rishi Sunak a nový francúzsky minister zahraničných vecí tiež v novom roku cestovali do Kyjeva.

 

Tusk, ktorý sa minulý mesiac vrátil k moci a chce ukázať, že zmena vlády nezmení jeho ukrajinskú politiku, sa tiež stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom. Kyjev bol prvým zahraničným hlavným mestom, ktoré navštívil, odkedy sa opäť stal premiérom, povedal Tusk, ktorý sa vrátil do poľskej politiky po tom, ako bol predsedom Európskej rady – jednej z najvyšších funkcií Európskej únie.

 

Tusk vytýčil vojnu ako rozsiahlejší boj medzi Európou a Ruskom, ktorý mal dôsledky mimo Ukrajiny, čo z nej urobilo prioritu pre Poľsko. „Dnes Ukrajina preberá bezpečnostné záležitosti celého európskeho kontinentu, dnes Ukrajina platí obrovskú cenu krvi za hodnoty, ktoré sú základom slobodného sveta,“ povedal Tusk. „V tomto boji je v stávke aj bezpečnosť Poľska," dodal.

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil tieto rozhovory za „veľmi produktívne“ a povedal, že nová vojenská pomoc Poľska bude zahŕňať pôžičku, ktorá Ukrajine umožní kúpiť veľké zbrane. V súlade s podobnými diskusiami s inými spojencami zhodnotili aj príležitosti na spoločnú výrobu zbraní.

 

Predstavitelia dosadení Moskvou na východe Ukrajiny v nedeľu oznámili, že ukrajinské ostreľovanie zabilo 27 ľudí na okraji Rusmi okupovaného Donecka. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to označil za „obludný teroristický čin“ a Ruskom podporované miestne úrady vyhlásili deň smútku.

 

Ukrajinská armáda však poprela, že by mala s útokom čokoľvek spoločné. Tvrdenia žiadnej zo strán však nebolo možné okamžite overiť z nezávislých zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France24 / NEWS WIRES, Foto: Al Jazeera / Reuters / Thomas Peter
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies