Plánované oslavy Veľkej noci sa museli v Paríži presunúť na iné miesto

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 15:12 • 2 min
Plánované oslavy Veľkej noci sa museli v Paríži presunúť na iné miesto

PARÍŽ - Viac ako 50 hasičov, aj za pomoci vysokého žeriavu, začalo v stredu s obhliadkou múrov katedrály Notre-Dame, ktorú v pondelok podvečer zachvátil mohutný požiar. V katedrále boli počas tohto týždňa naplánované bohoslužby a obrady, no podľa miestnych zdrojov je štít na severnej strane katedrály zrejme nestabilný.

slovakia

left justify in out

Aj z tohto dôvodu sa slávnosti pri príležitosti osláv Veľkej noci budú odohrávať na iných miestach, a to konkrétne v Kostoloch sv. Sulpícia a sv. Eustacha.

 

V stredu podvečer sa v Kostole sv. Sulpícia, druhého najväčšieho kostola v meste, kde sa zmestí vyše 2000 ľudí, bude konať omša svätenia olejov. Pred chrámom bude veľkoplošná obrazovka, aby sa na omši mohli zúčastniť aj tí, ktorí sa už dnu nezmestia. V tomto chráme sa uskutočnia aj obrady Zeleného štvrtka, piatková Krížová cesta i veľkonočná vigília Ježišovho zmŕtvychvstania v sobotu večer. 

 

 

 

Nedeľná slávnostná omša, ktorá sa obvykle konala v katedrále Notre-Dame, bude v Kostole sv. Eustacha. Slúžiť ju bude parížsky arcibiskup Michel Aupetit.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Quelle beauté... #paris #sainteustache

Príspevok, ktorý zdieľa Martine🌷🏡🚘 (@martine_du_paradis_),

 

Rektor katedrály Notre-Dame biskup Patrick Chauvet vyslovil očakávanie, že chrám bude kvôli rekonštrukcii zavretý päť až šesť rokov. Chauvet priznal, že "časť katedrály bola veľmi oslabená" ničivým požiarom. Neuviedol však, o ktorú časť ide. Dodal tiež, že zatiaľ je nejasné, čo bude so 67 ľuďmi zamestnávanými v katedrále cirkvou. Neistá je aj budúcnosť majiteľov a zamestnancov prevádzok v okolí katedrály, ktorých živobytie závisí od cestovného ruchu.

 

img

 

Patrick Lejeune, prezident Združenia obchodníkov pri Notre-Dame sa vyjadril, že o svoju budúcnosť sa obáva najmenej 150 zamestnancov prevádzok v okolí chrámu. Donedávna rušné ulice v okolí sú podľa neho teraz "úplne uzavreté" a on sám nemá prístup do svojej kancelárie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notre Dame after the devastating fire that erupted Monday. 📷: @lanasator

Príspevok, ktorý zdieľa Skyline Drone (Gabriel) (@skylinedronetx),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona