Ruské bojové lietadlá riadené sýrskymi pilotmi zabili najmenej 38 bojovníkov IS

NETKY.SK • 23 September 2015, 08:58 • 2 min
Ruské bojové lietadlá riadené sýrskymi pilotmi zabili najmenej 38 bojovníkov IS

DAMASK - Najmenej 38 bojovníkov Islamského štátu (IS) bolo zabitých za posledných 24 hodín, pričom sýrske bojové lietadlá pokračujú v bombardovaní pozícií extrémistov v starovekom meste Palmýra. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

Zdroj zo sýrskej armády, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že pri náletoch boli využité novododané ruské lietadlá a riadili ich sýrski piloti. Rusko údajne posilňuje vojenskú pomoc režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý je pod čoraz väčším tlakom Islamského štátu a islamistických povstalcov, podporovaných zväčša Tureckom a krajinami Perzského zálivu.

 

Americké ministerstvo obrany minulý týždeň oznámilo, že zaznamenalo posilňovanie ruských jednotiek na letisku neďaleko prístavného mesta Lázikíja, teda v pobrežnej oblasti, ktorá je Asadovou baštou.


Nové ruské lietadlá dorazili do Sýrie približne pred desiatimi dňami a prvýkrát ich poslali do leteckých útokov minulý týždeň - nálety podnikli na severovýchodné mesto Rakka, teda na faktické hlavné mesto Islamského štátu, uviedol zdroj.


Zdroj dodal, že vládne vojenské sily využili takisto novododané pozemné delostrelectvo, a to proti povstalcom v horách severovýchodne od Lázikíje. Sýrske vzdušné sily v posledných dňoch vystupňovali nálety na Palmýru, ktorá sa nachádza v centrálnej púštnej oblasti Sýrie.


Podľa SOHR minulotýždňové nálety na Palmýru boli "jednými z najsilnejších útokov" sýrskych bojových lietadiel od mája, keď mesto dobyl Islamský štát. Pri náletoch na Palmýru boli použité novododané ruské lietadlá, potvrdilo SOHR. Väčšina obyvateľov Palmýry už z mesta ušla. Žije tam ešte zopár pôvodných obyvateľov a rodiny militantov.


Džihádistická organizácia vyhodila v Palmýre do vzduchu 2000-ročný Bélov chrám a niekoľko slávnych vežových hrobiek, ktoré boli zaradené do svetového dedičstva UNESCO.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies