Ruská IT spoločnosť Sber spúšťa vlastnú aplikáciu umelej inteligencie

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 18:15 • 2 min
Ruská IT spoločnosť Sber spúšťa vlastnú aplikáciu umelej inteligencie

MOSKVA - Už aj Rusko vyvíja svoju verziu umelej inteligencie. Spoločnosť Sber v pondelok oznámila jej spustenie a za cieľ si kladie konkurovať americkej umelej inteligencii ChatGPT.

slovakia

left justify in out

Popredná ruská technologická spoločnosť Sber v pondelok oznámila spustenie vlastnej verzie umelej inteligencie, ktorá má konkurovať americkej ChatGPT. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Štátna spoločnosť vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedla, že spúšťa svoju vlastnú verziu chatbota, ktorý sa bude volať GigaChat a je prvý v Rusku.

 

Aplikácia v ruskom jazyku je momentálne k dispozícii iba na pozvanie a je v testovacom režime. Sber uviedol, že GigaChat môže "konverzovať, písať správy, odpovedať na faktické otázky, ako aj písať kódy a vytvárať obrázky z popisov". Generálny riaditeľ Sber German Gref, ktorý stál na čele digitálnej transformácie spoločnosti v uplynulých rokoch, uviedol, že spustenie bolo "prelomom pre celý obrovský vesmír ruských technológií".

 

Rusko sa snaží posilniť svoj domáci technologický sektor najmä po tom, ako ho zasiahla vlna západných sankcií v dôsledku invázie na Ukrajinu. A zároveň Moskva na pozadí stupňujúcej sa politickej represie posilňuje tiež zákony na reguláciu sektora. Kremeľ vyzval na zablokovanie rôznych webových stránok a platforiem sociálnych médií v rámci cenzúry hlasov kritických voči ofenzíve na Ukrajine.

 

Spustenie GigaChat prichádza po úspechu ChatGPT a odborníci ho vnímajú ako najnovší obrat v rusko-americkej konkurencii v oblasti technológii. Úspech ChatGPT vyvolal horúčku medzi technologickými firmami a investormi, pričom Google sa ponáhľal s vlastným chatbotom a investori nalievajú peniaze do najrôznejších projektov AI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies