Nedostatok sezónnych pracovníkov by mohli vyriešiť Rómovia bez práce

NETKY.SK • 23 November 2021, 14:11 • 2 min
Nedostatok sezónnych pracovníkov by mohli vyriešiť Rómovia bez práce

MOJMÍROVCE - Nedostatok sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve by mala v nasledujúcich rokoch pomôcť vyriešiť imigrácia ľudí z Ukrajiny či Bieloruska, ale aj aktivizácia časti rómskeho obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí zástupcov zeleninárstva a zemiakarstva, ovocinárstva, vinohradníctva, vinárstva a špeciálnej rastlinnej výroby v Mojmírovciach to povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

 

Pracovníci z Ukrajiny a Bulharska

Inštitút sezónnej práce je „zakliata téma, ktorú opakovane otvoril na vláde a vždy to išlo do stratena“. Minister vidí dve riešenia tohto problému. Jedným je riadená imigrácia najmä z Ukrajiny či Bieloruska. „Hľadáme spôsoby, ako by sme ľudí z týchto krajín dostali nielen do poľnohospodárstva, ale aj iných sektorov. Uvidíme, či to bude riešenie aj pre sezónne zamestnávanie,“ povedal Vlčan.

 

img

 

Ďalším veľkým programom, ktorý by sa mal naštartovať v budúcom roku, je aktivácia časti rómskeho obyvateľstva. „Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce do toho investovať zdroje, aby sa vedeli sezónni pracovníci regrutovať práve z tejto skupiny obyvateľstva,“ skonštatoval.

 

Prečítajte si tiež: Časť tohtoročnej úrody zhnije. Krajniak pestovateľom sľubuje zavedenie inštitútu sezónnych prác

 

Miliónové podpory pre pestovateľov

Podľa Vlčana je ministerstvo pripravené nastaviť aj nové pravidlá pri rozdeľovaní peňazí z fondov tak, aby priniesli zvýšenie ekonomického výkonu agropotravinárskeho sektora na Slovensku.

 

„Nebránime sa zmene niektorých koncepčných dokumentov, len pri samotnej Intervenčnej stratégii Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 – 2027 máme už málo času a závažné zmeny robiť nebudeme. Sme však pripravení niektoré veci ešte upraviť,“ povedal minister.

 

Pri samotných podporách sektorovej intervencie počíta rezort s podporou 27,5 milióna eur na ovocie a zeleninu, 11,5 milióna eur na vinohrady, zemiaky dostanú podporu priamo z prvého piliera 25 miliónov eur na päťročné obdobie.

 

img

 

Aktuálne má ministerstvo pripravené dve výzvy. Prvá s alokáciou 170 miliónov eur, určená pre agropotravinárov, by mala byť spustená do konca tohto roka.

 

„Druhú výzvu už nestihneme spustiť do konca roka, mala by byť spustená v druhej polovici januára. No spustíme ju tak, že veľkú časť tovarov bude možné obstarávať na základe katalógov, aby ste sa vyhli verejnému obstarávaniu,“ povedal Vlčan. Pripravené sú aj dve menšie výzvy na podporu malých poľnohospodárov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poľnohospodári bijú na poplach a hovoria až o zemiakovej tragédii

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies