Ruská ekonomika tento rok klesne o 1,5 %

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 09:47 • 2 min
Ruská ekonomika tento rok klesne o 1,5 %

MOSKVA - Pokles ruskej ekonomiky bude tento rok miernejší, ako Medzinárodný menový fond (MMF) pôvodne odhadoval, vďaka menovej a fiškálnej politike Moskvy, ktorá jej pomohla zmierniť otrasy na trhoch. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu MMF.

slovakia

left justify in out

Fond najnovšie predpovedá Rusku pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku o približne 1,5 % namiesto pôvodne očakávaných 1,8 %. A na budúci rok by už ekonomika mala vzrásť o 1 %, čo je tiež lepší výsledok ako predtým uvádzaných 0,8 %. MMF však zároveň upozornil, že ceny ropy sú naďalej najväčším rizikovým faktorom a ak klesnú viac, ako sa očakáva, bude pokles ruskej ekonomiky strmší.

 

Čo sa týka miery inflácie, prognóza MMF sa zhoduje s predpoveďou ruskej centrálnej banky, podľa ktorej sa do konca tohto roka inflácia v Rusku zníži na zhruba 6,5 % a na budúci rok bude pokračovať v poklese.

 

MMF však zároveň upozornil, že strednodobé vyhliadky ruskej ekonomiky sa stále nezlepšili. Dôvodom sú nízke ceny ropy, starnúca populácia, nedostatok dôveryhodných štrukturálnych reforiem a vplyv sankcií Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies