Ruská Duma podporila návrh zákona umožňujúci označiť za agenta aj fyzickú osobu

NETKY.SK • 12 Január 2018, 13:07 • 2 min
Ruská Duma podporila návrh zákona umožňujúci označiť za agenta aj fyzickú osobu

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v prvom čítaní podporila návrh zákona, ktorý reguluje činnosť tzv. zahraničných agentov na území Ruska.

slovakia

left justify in out

Agentúra TASS spresnila, že spravodajské médiá, ktorých činnosť spadá pod zákon o zahraničných agentoch, sa pre prácu v Rusku musia zaregistrovať ako právnická osoba.

 

Zákon súčasne umožňuje prideľovať štatút zahraničného agenta aj fyzickým osobám.

Zákon by sa mal týkať aj blogerov, ale len v prípade, ak by za svoju činnosť dostávali finančnú odmenu zo zahraničia, pričom nie zo súkromných, ale štátnych zdrojov.

 

Tento návrh zákona rozširuje a dopĺňa ustanovenia zákona prijatého Štátnou dumou koncom jesene, ktorý bol reakciou Ruska na požiadavku ministerstva spravodlivosti USA voči ruskej televíznej spoločnosti RT, aby sa v USA zaregistrovala ako zahraničný agent.

Americké tajné služby totiž obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko v tejto súvislosti akékoľvek obvinenia odmieta.

 

Zákon o registrácii médií ako tzv. zahraničných agentov podpísal ruský prezident Vladimir Putin v novembri 2017. Takto zaregistrované médiá budú následne povinné spĺňať rovnaké podmienky ako mimovládne organizácie financované zo zahraničia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies