Rusi zväčšili obežnú dráhu Medzinárodnej vesmírnej stanice o 800 metrov

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 19:17 • 2 min
Rusi zväčšili obežnú dráhu Medzinárodnej vesmírnej stanice o 800 metrov

MOSKVA - Letové riadiace centrum v Rusku vykonalo manéver, v rámci ktorého zvýšilo priemernú obežnú dráhu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) o 800 metrov. Stalo sa tak v rámci príprav na odlet aktuálnej posádky ISS.

slovakia

left justify in out

V rámci tohto manévru boli použité aj motory bezposádkovej nákladnej lode Progress MS-02, ktorá v súčasnosti kotví na ISS. "Motory kozmickej lode boli zapnuté počas stanovenej doby (239 sekúnd). V dôsledku manévru sa priemerná výška letovej orbity stanice zvýšila o 800 metrov na 403,4 kilometra," uvádza sa vo vyhlásení kontrolného centra, ktoré citovala agentúra TASS.


Manéver bol súčasťou príprav na odlet kozmickej lode Sojuz TMA-19M, ktorá má 18. júna na Zem dopraviť troch členov súčasnej posádky Jurija Malenčenka (Rusko), Timothyho Copra (USA) a Timothyho Peaka (Británia).


Trojicu nových astronautov - Rusa Anatolija Ivanišina, Američanku Kathleen Rubinsovú a Japonca Takuju Onišiho - na ISS dovezie ďalšia vesmírna loď Sojuz MS, ktorej štart nedávno preložili z 24. júna na 7. júla. Odklad oficiálne zdôvodnili potrebou ďalších softvérových testov, keďže model MS je novou modifikáciou predchádzajúcich verzií Sojuzu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies