Rusi obvinili uneseného Estónca zo špionáže

NETKY.SK • 12 September 2014, 14:42 • 2 min
Rusi obvinili uneseného Estónca zo špionáže

TALLINN - Estónsko vo štvrtok s nevôľou reagovalo na najnovšie správy, podľa ktorých Rusko obvinilo jeho občana zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Člena Vnútornej bezpečnostnej služby (Kaitsepolitsei) uniesli ešte začiatkom septembra na hranici medzi oboma krajinami. Prípad vyvolal aj diplomatickú roztržku, keď si estónske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo veľvyslanca Moskvy v Tallinne.

 

"Eston Kohver bol 8. septembra obvinený zo špionáže," uviedol pre agentúru Reuters právny zástupca zadržaného Estónca Nikolai Polozov. Ako dodal, v prípade usvedčenia mu hrozí až 20-ročné väzenie. Na prepustenie Kohvera vo štvrtok oficiálne vyzvala aj Európska únia. 

 

Člena estónskej tajnej služby na hranici s Ruskom ešte 5. septembra uniesli neznámi páchatelia. "Bol násilne unesený pod hrozbou streľby. Plnil si svoje povinnosti v súvislosti so zabraňovaním kriminálnej činnosti na hranici," uviedla bezpečnostná služba v oficiálnom stanovisku. Incident sa stal na hraničnom prechode Luhamaa. Útočníci údajne použili aj dymový granát a narušili miestnu rádiovú komunikáciu. 

 

Bývalá sovietska republika Estónsko má s Ruskom v súčasnosti napäté vzťahy a obáva sa destabilizácie pobaltského regiónu v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny. Asi štvrtinu obyvateľov Estónska tvoria etnickí Rusi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies