Rusi hlásia škrty v prípravách MS 2018, štadióny majú výnimku

NETKY.SK • 29 Január 2015, 15:36 • 2 min
Rusi hlásia škrty v prípravách MS 2018, štadióny majú výnimku

MOSKVA - Organizátori futbalových majstrovstiev sveta 2018 pocítia následky problémov ruskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Výstavba štadiónov pre šampionát by mala síce dostať výnimku z desaťpercentného celoplošného škrtu štátnych výdavkov, ale minister športu Vitalij Mutko priznal krátenie na rôznych "organizačných položkách" a tiež na "dotáciách prípravného výboru". Vládne vyhlásenie o úsporných opatreniach prišlo po zverejnení predpovede ruskej centrálnej banky, že výkonnosť národnej ekonomiky tento rok klesne vinou sankcií západných krajín a prudkého zníženia cien ropy o 4,5 až 4,7 percenta.

 

Mutko neposkytol presné čísla, ale predpokladá, že 10-percentné zníženie výdavkov sa dotkne všetkých oblastí šampionátu, na ktoré sa nevzťahuje výnimka. Rusi už skôr znížili kapacitu dvoch z dvanástich štadiónov zo 45 000 na 35 000 miest, odvolávali sa na finančné dôvody a využiteľnosť športovísk po skončení podujatia. Ďalšie úspory tohto druhu nie sú možné, pretože Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už kalkuluje s predajom vstupeniek v danej kapacite. Podľa Mutka sa vláda snaží ušetriť inde, rezort priemyslu a obchodu už dostal za úlohu rokovať s dodávateľmi o znížení ceny betónu. 

 

MS 2018 by mali stáť Rusko 9,6 miliardy amerických dolárov, z toho viac ako polovica pôjde z federálneho rozpočtu, zvyšok zaplatia regióny a štátne spoločnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies