AKTUALIZOVANÉ: Rusi demonštrujú a požadujú prepustenie Navaľného, polícia demonštrantov zatýka

NETKY.SK • 23 Január 2021, 12:51 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Rusi demonštrujú a požadujú prepustenie Navaľného, polícia demonštrantov zatýka

V Rusku sú momentálne demonštrácie za prepustenie Alexeja Navaľného. Polícia už zadržala minimálne 48 ľudí.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

 

Ruská polícia naďalej zatýka demonštrantov požadujúcich prepustenie lídra tamojšej opozície Alexeja Navaľného. V sobotu sa uskutočnili zhromaždenia vo viac ako 60 ruských mestách, kde bezpečnostné zložky zadržali zhruba 900 protestujúcich. V Moskve sa zišlo cca 5-tisíc demonštrantov na Puškinovom námestí v centre mesta, kde sa ľudia dostali do stretov s políciou. Medzi zatknutými bola aj Navaľného manželka Julia. Protesty sa konali naprieč celým Ruskom, dokonca aj v odľahlom Južno-Sachalinsku či meste Jakutsk, kde demonštranti vyšli do ulíc pri teplotách okolo mínus 50 stupňov Celzia.

 

Pôvodný text 

 

V Rusku polícia zatýka demonštrantov, ktorí požadujú prepustenie lídra tamojšej opozície Alexeja Navaľného. Vo Vladivostoku, Chabarovsku a ďalších mestách zadržali minimálne 48 ľudí. Protesty pravdepodobne budú pokračovať v priebehu dneška v Moskve i niekoľkých ďalších veľkých mestách.

 

′′ Vyjdite 23 januára o 14:00 na hlavných uliciach vašich miest. Toto je veľmi dôležité: ako kvôli Alexejovi, tak aj kvôli nám všetkým. Pretože naša budúcnosť doslova závisí od toho, koľko ľudí príde v tento deň do ulíc, " vyzýva mladá žena Kira Yarmysvo videu nNavaľného sociálnej sieti.  Polícia sa však vo štvrtok večer vlámala ku nej do bytu a zadržala ju. Noc strávila v centre policajného zaistenia. Pred policajným zadržaním stihla nahrať video s výzvou.

 

 

Protesty sa odohrávajú dokonca pred ruským veľvyslanectvom vo švédskom Štokholme, kde protestujúci tak isto požadujú prepustenie vodcu ruskej opozície.

 

img


Najväčšieho kritika Kremľa uväznili zatiaľ do 15. februára po minulotýždňovom návrate z Nemecka do Ruska. V Nemecku sa zotavoval po augustovej otrave nervovoparalytickou látkou typu novičok.

 



Podľa úradov Navaľnyj pobytom v Nemecku porušil podmienky podmienečného odsúdenia.

Ruská federálna väzenská služba krátko predtým požiadala moskovský súd o umiestnenie Navaľného do výkonu trestu na 3,5 roka pre porušenie týchto pravidiel. Začiatkom februára sa má konať ďalšie pojednávanie, aby sa rozhodlo, či sa jeho podmienečné odsúdenie zmení na nepodmienečné.

Navaľnyj skolaboval 20. augusta počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy. Po núdzovom pristátí lietadla ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Omsk, odkiaľ ho o dva dni previezli do Berlína. Odborníci z Nemecka, Francúzska, Švédska a Organizácie pre zákaz chemických zbraní otravu pripísali nervovoparalytickej látke typu novičok sovietskej výroby.

 

Prečítajte si súvisiace články:

Alexeja Navaľného chcú dostať do výkonu trestu!

 

Ruský disident Alexej Navaľnyj ostane mesiac za mrežami. Putinovi poslal drsný odkaz a verejnosť vyzval k demonštráciám


Kremeľ vytrvalo odmieta účasť na otrávení Navaľného, keďže ruské laboratóriá údajne nenašli žiadne známky otravy. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dokonca nedávno vyslovil obvinenie, že Navaľného mohli otráviť až v Nemecku alebo počas letu z Ruska do Berlína.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies