Koalícia navrhuje rodičovský príspevok pre starých rodičov

NETKY.SK • 13 September 2021, 13:58 • 2 min
Koalícia navrhuje rodičovský príspevok pre starých rodičov

BRATISLAVA - Poslanci a poslankyne navrhujú, aby sa zadefinovali nové oprávnené osoby, ktoré si môžu uplatniť nárok na rodičovský príspevok.

slovakia

left justify in out

Starým rodičom, ktorí sú dôchodcovia, by mohlo byť umožnené poberať rodičovský príspevok. Mohli by sa tak starať o vnúčatá s finančnou podporou štátu a rodičom by bolo umožnené vrátiť sa do pracovného života. Rovnakú možnosť by mali dostať aj nebiologickí starí rodičia, ktorí sú rodičia náhradných rodičov alebo rodičia manžela alebo manželky rodiča dieťaťa. Vyplýva to z návrhu zákona o rodičovskom príspevku, ktorý predkladajú poslanci a poslankyne z koalície na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR.

 

Prečítajte si tiež: Vláda súhlasí s jednorazovým zvýšením prídavku na dieťa!

 

Poslanci a poslankyne navrhujú, aby sa zadefinovali nové oprávnené osoby, ktoré si môžu uplatniť nárok na rodičovský príspevok. Ide o starého rodiča, rodiča náhradného rodiča alebo rodiča manžela/manželky rodiča dieťaťa, ktorý je poberateľom starobného alebo predčasného starobného dôchodku. "Súčasne sa navrhuje, aby si starý rodič mohol uplatniť nárok na rodičovský príspevok len s písomným súhlasom rodiča dieťaťa," uviedli poslanci a poslankyne v dôvodovej správe.

 

Starému rodičovi by sa zároveň poskytoval rodičovský príspevok vo vyššej sume v prípade, ak by rodič dieťaťa poberal materské. Ak napríklad matka dieťaťa poberala materské a po skončení materského si nárok na rodičovský príspevok so súhlasom rodiča uplatní starý rodič, vznikne mu nárok na rodičovský príspevok vo vyššej sume.

 

Návrh zákona by mal upraviť podmienky zastavenia výplaty rodičovského príspevku. Počas doby zastavenia výplaty rodičovského príspevku rodičovi na základe rozhodnutia súdu, by si nemohol uplatniť nárok na rodičovský príspevok ani starý rodič. Účinnosť návrhu zákona o rodičovskom príspevku navrhujú poslanci a poslankyne od 1. januára 2022.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies