Rumunský prezident povolil stíhanie troch bývalých vysokopostavených štátnych predstaviteľov

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 12:12 • 2 min
Rumunský prezident povolil stíhanie troch bývalých vysokopostavených štátnych predstaviteľov

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident povolil žiadosť na stíhanie troch bývalých vysokopostavených štátnych predstaviteľov v súvislosti so zločinmi proti ľudskosti, a to za ich úlohu v protikomunistickej revolúcii v krajine.

slovakia

left justify in out

Klaus Iohannis v piatok požiadal ministra spravodlivosti, aby pokračoval v stíhaní bývalého prezidenta, bývalého premiéra a jeho niekdajšieho zástupcu. Ion Iliescu, Petre Roman a Gelu Voican Voiculescu založili 22. decembra 1989 Front národnej spásy a tri dni po tom v krajine popravili komunistického lídra, ktorým bol Nicolae Ceausescu.

 

Počas nepokojov zomrelo v Rumunsku 1104 ľudí, pričom väčšina z nich po zosadení spomínaného niekdajšieho prezidenta Rumunskej socialistickej republiky.

Klaus Iohannis najnovším vyhlásením reagoval na žiadosť generálneho prokurátora z 2. apríla. Jeho povolenie bolo potrebné, pretože udalosti sa stali v čase, keď boli obvinení vládnymi predstaviteľmi. Roman označil rozhodnutie za "úplne bezdôvodné a nelogické".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies