Rumunsko bude mať nového ministra financií

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 18:30 • 2 min
Rumunsko bude mať nového ministra financií

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta nominoval v piatok do funkcie ministra zahraničných vecí súčasného ministra pre čerpanie fondov EÚ Eugena Teodoroviciho.

slovakia

left justify in out

Keďže nomináciu už schválil aj prezident, 43-ročný Teodorovici, ktorý bol v minulosti aj námestníkom ministra financií, bude do úradu uvedený v pondelok. Stane sa tak v poradí už šiestym ministrom financií počas vlády premiéra Victora Pontu, čiže od mája 2012. 

 

Bývalý rumunský minister financií Darius Valcov odstúpil z funkcie tento mesiac niekoľko dní po tom, ako ho prokurátori začali vyšetrovať pre podozrenie z pridelenia kontraktu favorizovanej stavebnej firme za úplatok vo výške približne dva milióny eur v čase, keď bol primátorom juhorumunského mesta Slatina. Vo Valcovovom sejfe sa následne našla hotovosť vo výške 81 960 eur, tri zlaté tehličky vážiace tri kilogramy a tri obrazy, z nich jeden od francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira. Valcov je najvyšší rumunský politik obvinený z podvodu v rámci celoštátnej akcie zameranej na korupciu vysokopostavených štátnych zamestnancov. 

 

Rumunské úrady v piatok zhabali ďalších 101 Valcovových obrazov, medzi nimi diela rumunských maliarov, ale aj Pabla Picassa či Andyho Warhola, ktoré našli v rôznych priestoroch v Bukurešti a iných častiach klrajiny. Prokurátori sa na základe indícii domnievajú, že obrazy bývalý minister nakúpil pomocou prostredníkov a za peniaze, ktoré získal korupčným spôsobom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies