Rúhání: Irán po uzavretí dohody s veľmocami prestanú označovať za hrozbu

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 16:18 • 2 min
Rúhání: Irán po uzavretí dohody s veľmocami prestanú označovať za hrozbu

DUBAJ - Iránsky prezident Hasan Rúhání považuje utorňajšiu jadrovú dohodu s mocnosťami za politické víťazstvo pre svoju krajinu, ktorá viac nebude vo svete považovaná za hrozbu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters sa takto vyjadril počas dnešného zasadnutia vlády v Teheráne, z ktorého odvysielala zábery iránska štátna televízia.


"Nikto nemôže povedať, že Irán ustúpil. Dohoda je pre Irán právnym, technickým a politickým víťazstvom," citoval slová prezidenta Reuters. "Je úspechom, že Irán viac nebude nazývaný svetovou hrozbou." 


Komplexná dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami - Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Spojenými štátmi - predpokladá obmedzenie iránskeho jadrového programu v najbližších najmenej desiatich rokoch výmenou za postupné zrušenie medzinárodných sankcií. Na plnenie dohody budú intenzívne dohliadať medzinárodní inšpektori. 


Rúhání ešte v utorok vyhlásil, že úspešné zavŕšenie dlhoročných rokovaní je začiatkom novej kapitoly vo vzťahoch Iránu so svetom. Doterajšie sankcie pritom označil za neúčinné a ubezpečil, že islamská republika sa "nikdy neusilovala o výrobu jadrovej zbrane". Na dnešnej vládnej schôdzi prezident hovoril o "historickej dohode", na ktorú budú Iránci "hrdí po celé generácie", hoci na druhej strane priznal, že bolo nutné pristúpiť na určité kompromisy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies