Rúfusov Tajomný pokoj vecí na scéne trnavského divadla

NETKY.SK • 19 November 2010, 13:03 • 2 min
Rúfusov Tajomný pokoj vecí na scéne trnavského divadla

Rúfusov Tajomný pokoj vecí na scéne trnavského divadla

slovakia

left justify in out

img

Režisérovi Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave Viktorovi Kolárovi sa podarilo dostáť názvu najnovšej inscenácie Tajomný pokoj vecí. Takúto atmosféru pocíti divák, keď sa započúva do poézie básnika a esejistu Milan Rúfusa. Práve z jeho diel je zostavené poetické pásmo, ktoré Kolár vsadil do lyrického príbehu mladej rodiny, kde nemajú rodičia čas na svoju malú dcéru a tá sa začne utiekať k imaginárnym priateľom – anjelom.
      "Zaoberáme sa najzákladnejšími vzťahmi medzi najbližšími ľuďmi, ktoré formujú človeka hneď po príchode na tento svet. Príbeh je plný dní, ktoré ubiehajú príliš rýchlo na to, aby sme si dokázali uvedomiť, o čo skutočne v tomto živote ide. Ako rýchlo nám utekajú naše životy, ako príliš sme zamestnaní a zaujatí sami sebou, ako často sa mýlime. Neviditeľné ústa anjelov naznačujú správnu cestu," uviedol o inscenácii Kolár. Tajomný pokoj vecí je podľa neho určený všetkým – nielen milovníkom poézie. Každý možno niekedy zažil, alebo zažíva niečo podobné. Odpoveďou na hádanku o ľudskom šťastí môže byť Rúfusova poézia pokory a očisty, záchrany ľudskosti, sveta, ktorý je niekedy plný nádeje a niekedy cynický a chorý.
      Inscenáciu DJP uvádza v rámci Roka kresťanskej kultúry a je nadviazaním na tradíciu uvádzania divadelných portrétov slovenských básnikov. Pokračuje po Žarnovovi, Novomestskom, Válkovi, Smrekovi a Dilongovi. Kolár obsadil Editu Borsovú, Gregora Hološku, Martina Križana, Stanislava Staška, Michala Jánoša, Miroslava Beňuša a Barboru Bazsovú. Dramaturgičkou bola Mirka Čibenková, scénu a kostýmy vytvorila Kateřina Bláhová, autorom hudby je Juraj Péč.
      Premiéra sa bude konať v sobotu 20. novembra o 19. h v štúdiu DJP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies