Rozpočtové problémy USA môžu poškodiť globálnu ekonomiku

NETKY.SK • 11 Október 2013, 09:04 • 2 min
Rozpočtové problémy USA môžu poškodiť globálnu ekonomiku

NEW YORK - Ak by sa americkým politickým predstaviteľom dlhšie nepodarilo nájsť riešenie rozpočtových problémov, mohlo by to negatívne zasiahnuť globálnu ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to vyhlásil šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Celý svet verí, že USA vyriešia svoje problémy, ktoré čiastočne odstavili americkú vládu a zvýšili riziko platobnej neschopnosti krajiny, tvrdí ďalej. Medzi zákonodarcami USA však podľa neho môže ísť o "skúšku sily“, ktorá môže trvať týždne či mesiace. "V tomto prípade môžeme povedať, že by to malo vážne dopady na americkú ekonomiku a celý svet,“ povedal Draghi. 

Na porovnanie, ekonomika eurozóny vykazuje známky pokroku pri zotavovaní sa z dlhovej krízy, ktorá trvá viac ako tri roky, tvrdí ďalej šéf ECB. Varuje však, že pomoc monetárnej politiky pri ďalšom oživovaní ekonomiky bude nerovnomerná. "Tempo oživovania bude potláčané, nerovnomerné, do určitej miery krehké a vystavené mnohým rizikám,“ uviedol. Trhy s dlhopismi členských krajín sa však podľa neho stabilizovali a banky tiež evidujú lepšie vyhliadky pre získavanie kapitálu, než za posledné roky. 

Americká federálna vláda je už od 1. októbra zatvorená. Rozpočtové rokovania sú na mŕtvom bode a to vyvoláva obavy, že sa nepodarí zvýšiť dlhový strop v USA, ktorý je v súčasnosti na úrovni 16,7 bil. USD. Krajina ho dosiahne 17. októbra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies