Joe Biden pozval Slovensko na demokratický summit. Rusov či Maďarov nezavolal

NETKY.SK • 24 November 2021, 06:03 • 2 min
Joe Biden pozval Slovensko na demokratický summit. Rusov či Maďarov nezavolal

WASHINGTON - Americký prezident pozval na decembrové virtuálne stretnutie približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov, ale aj Irak, Indiu a Pakistan. Zoznam svetových lídrov zverejnili na webovej stránke amerického ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Čína, hlavný súper Spojených štátov, na summit nie je pozvaná, zatiaľ čo Taiwan áno. Podľa AFP týmto krokom Washington riskuje hnev Pekingu. Na zozname účastníkov chýbajú aj Rusko či TureckoZ krajín Blízkeho východu sa na konferencii, ktorá sa bude konať 9. a 10. decembra, zúčastnia iba Izrael a Irak. Pozvaní nie sú ani tradiční arabskí spojenci USA - Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE).

 

img

 

Biden pozval aj Brazíliu, hoci krajne pravicový prezident krajiny Jair Bolsonaro, podporovateľ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, čelí kritike za autoritárske sklony. Medzi pozvanými európskymi krajinami je napríklad aj Poľsko, napriek pretrvávajúcemu napätiu medzi Varšavou a Európskou úniou v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv. Z krajín V4 nedostalo pozvánku Maďarsko na čele s nacionalisticky orientovaným premiérom Viktorom Orbánom. Na summit pozvali tiež Slovensko a Českú republiku.

 

Prečítajte si tiež: Joe Biden a Si Ťin-pching rokovali o Taiwane i zbrojení. Uzavreli dohodu

 

Z krajín Afriky figurujú na zozname Konžská demokratická republika, Juhoafrická republika (JAR), Nigéria a Niger. V augustovom vyhlásení Bieleho domu uviedli, že decembrový virtuálny summit podnieti záväzky a iniciatívy týkajúce sa 3 základných tém: obrany proti autoritárstvu, boja proti korupcii a podpory dodržiavania ľudských práv.

 

img

 

Možno vás zaujme: Viktor Orbán žiada EÚ, aby mu preplatila plot na hraniciach

 

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová tento týždeň potvrdila, že Biden má záujem kandidovať na prezidenta aj v ďalších voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2024. Politikova popularita v uplynulom období klesla. Niektorí demokrati sa preto pýtajú, či je vhodné, aby sa Biden opäť uchádzal o tento úrad. Prezident tiež podstúpil lekárske vyšetrenie. Konzílium odborníkov sa zhodlo, že je v poriadku a môže naďalej vykonávať svoju funkciu. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona