ROZHOVOR: Vyspovedali sme úžasnú hudobníčku Zuzanu Mikulcovú

NETKY.SK • 24 Február 2021, 10:30 • 2 min
ROZHOVOR: Vyspovedali sme úžasnú hudobníčku Zuzanu Mikulcovú

ZUZANA MIKULCOVÁ - Je to skvelá a talentovaná hudobníčka. Prečítajte si, čo všetko nám prezradila!

slovakia

left justify in out

Pre pandémiu sme sa rozhodli zvoliť formu rozhovoru so Zuzanou Mikulcovou cez mailovú komunikáciu. Je to neosobné, žiaľ, ale koronavírus prináša aj takéto situácie.

 

Prezradila nám, že okrem hudby a textov rada bicykluje a vysvitlo, že sa venuje i behu.

 

img

 

 

Ako sa stala hudobníčkou?


Zuzana už vraj ako malá robila doma festivaly a koncerty svojim blízkym. „Myslím, že rodine to muselo liezť poriadne na nervy, ale "navážno" som to robila vždy,“ spomenula Zuzana na margo svojej „detskej“ aktivity.

 

„Myslím, že od detstva to bolo neprehliadnuteľné,“ povedala o vzniku svojej kariéry. Podľa svojej lásky k hudbe si vyberala aj školy, od ZUŠ, konzervatórium, až po VŠMU.

 

„Nebola iná možnosť, že sa budem zaoberať niečím iným ako hudbou. Je pravda, že mám veľa koníčkov a viem si dnes predstaviť veľa profesií, ktoré by som robila, ale hudba bola vždy najlákavejšia,“ priznala Zuzana.

 

img

 

Hudba a texty

 

Primárne si hudbu aj texty produkovala sama, no v posledných rokoch spolupracuje s Andrejom Hruškom ako producentom, takže on po hudobnej stránke spracúva výslednú a finálnu podobu skladby.

 

img

 

 

 

Inšpirácia

 

Vzhľadom k tomu, že Zuzanine piesne sú zväčša veľmi emotívne založené, zaujímalo nás, čo ju inšpiruje, a ako je možné, že dokáže do hudby vložiť také množstvo citu.

 

„Inšpirujem sa prevažne svojím životom, ale aj tým, čo sa deje okolo mňa. Snažím sa vcítiť aj do pocitov iných ľudí, a následne ich opísať a odinterpretovať,“ vysvetlila nám Zuzka.


Taktiež nám objasnila emócie sálajúce z jej hudby: „Každú pieseň sa snažím prežiť čo najviac, v ten daný moment. Aj keď ju spievam prvý, alebo aj stýkrát, ale sú občas momenty, keď sa niečo výraznejšie deje v mojom živote a tá chvíľa na pódiu, ma tak decentne dojme a padne aj nejaká tá slzička. Napriek tomu, že nastúpi mierny pocit hanby, je to nakoniec vždy silné, aspoň pre mňa, lebo sa človek tomu  tak odovzdá.“

 

 

 

Zuzanina prvá skladba

 

Zuzana má na konte množstvo piesní a preto nás zaujímala jej prvá skladba.  „Pamätám si, bola to taká detská pieseň o slniečku :), potom som mala takú surrealistickú a abstraktnú fázu, ale prvé moje piesne, čo som aj nahrala boli Málo mám, Strácam, Neskoro, prevažne piesne z prvého albumu Slová,“ zaspomínala si Zuzka.

 


Za svoj najväčší životný úspech považuje, že sa nikdy nevzdala a vždy sa „postavila obrazne na nohy“.

 

„Neviem koľko vecí bolo v mojom živote o šťastí, ale pravda je, že som veľmi makala na sebe už na škole a všetko som si musela prevažne sama zariadiť, zháňať financie na projekty, vybavovať a manažovať koncerty, do toho skladať texty, piesne, kapelu a dnes je to asi najlepšie ako to kedy bolo. Mám naozaj skvelých muzikantov okolo seba, viem sa na nich spoľahnúť a dôverujem im. Takže aj toto považujem za obrovský úspech,“ dodala ku svojmu úspechu.

 


Vo svojom živote chce naďalej pokračovať v hudbe a zlepšovať sa. „Snažím sa prežiť každý deň tak, aby som naplnila jeho potenciál k istej mojej pomyselnej spokojnosti a šťastiu,“ priznala Zuzana.


 

Pandémia

 

Koronavírus vníma ako nepríjemný pre ňu osobne i pre ňu ako umelkyňu. Podľa nej bolo vraj otázkou času, kedy nejaká pandémia príde: „Zrejme sa na takéto situácie treba aj do budúcna pripraviť, že budú častejšie. Aj keď sa to asi ťažko prijíma, ale takto to je. Dúfam, že sa mýlim.“

 

 

Projekt Fúzie

 

Koncept Fúzií je o spájaní hudobníkov z iných krajín a búraní predsudkov. Vzniknú tak mnohé skvostné skladby. Spolupráca s českými hudobníkmi už začala a ak sa otvoria hranice má v pláne stihnúť nahrať skladby, kým vyjde album.

 

img

Fúzia s Danom Bártom

 

Najbližšia Fúzia bude so Sýrskou čarovnou dievčinou Larou Abou Hamban, na čo sa Zuzana extrémne teší. Pieseň bude trojjazyčná, čo je naozaj veľká fúzia.

 

img

Fúzia s Larou Abou Hamban

 

„Fúzie v mojej hlave majú pár rôčkov, pretože ma vždy bavilo spolupracovať, aj keď som si málo ľudí do spolupráce volala, keďže moja hudba a texty boli skôr osobné, nevedela som si to ani predstaviť, ale vždy keď ma niekto do spolupráce zavolal a páčilo sa mi to, išla som do toho s vervou. Hlavne s Vecom a Ultrazvukom sme aj viac verejne hrávali a vždy to bolo skvelé,“ prezradila o Fúziách Zuzana.

 

img

Fúzia s Barborou Mochowou

 

Súvisiaci článok: Umelecká reflexia na spoločenskú situáciu v otázkach národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu

 

 

Koncerty po zrušení obmedzení

 

img


Po zlepšení situácie má v pláne pár koncertov. „Tento rok sme to tiež stihli tak na knapp. Aj na SR aj v ČR sme hrali v septembri vždy deň alebo posledný deň pred obmedzeniami, čiže sme hrali ako nikdy,“ spomenula svoje posledné koncerty.

 

img


 

Videoklipy

 

Videoklipy k svojej hudbe vymýšľa prevažne Zuzana. „Z posledného albumu Dievča som dávala námety, väčšinou mám veľmi konkrétnu predstavu, čo by v klipe malo byť a Dominik Janovský už to spracuje, natočí a zostrihá, a ja sa potom vytešujem,“ vysvetlila.

 


 

Má Zuzka obľúbeného hudobného interpreta?

 

„Nemám obľúbeného interpreta, počúvam ich veľa. Teraz pri behaní hlavne Monkey Business alebo Jorju Smith, Jacoba Colliera, Daniela Caesara, H.E.R., Sama Smitha, Arethu Franklin, Trixie Whitley a mohla by som pokračovať celú večnosť.“

 

img

 

 

Je to obrovská škoda, že sme sa nemohli stretnúť osobne, no niekedy sa nám to snáď ešte podarí. Mimochodom, Zuzana povedala na náš portál, že je fajn, tak hor sa do čítania ďalších článkov!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona