Rozhodnutie ÚVO o porušení zákona podľa SP neznamená povinosť zrušiť zmluvu s firmou Bonul

NETKY.SK • 23 November 2016, 15:30 • 2 min
Rozhodnutie ÚVO o porušení zákona podľa SP neznamená povinosť zrušiť zmluvu s firmou Bonul

BRATISLAVA - Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o tom, že Sociálna poisťovňa (SP) porušila zákon o verejnom obstarávaní pri tendri na strážne služby podľa poisťovne právne neznamená zrušenie tohto tendra.

slovakia

left justify in out

"ÚVO v rozhodnutí ani neukladá Sociálnej poisťovni zrušiť zmluvu. Zmluva so spoločnosťou Bonul je teda naďalej platná," uviedol pre TASR hovorca SP Peter Višváder.

 

Reagoval tak na dnešné vyjadrenia opozičnej poslankyne SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Tá vyzvala nového generálneho riaditeľa poisťovne Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), aby zmluvu na strážne služby s firmou Bonul na 6 miliónov eur zrušil s okamžitou platnosťou. Odôvodňovala to práve vyjadrením ÚVO, ktorý zistil v tendri porušenie zákona o verejnom obstarávaní.

 

"Zistenie ÚVO, na ktoré sa Ďuriš Nicholsonová vo svojej výzve odvoláva, konštatuje, že porušenie zákona Sociálnou poisťovňou mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Nekonštatuje, že tento vplyv je preukázaný," dodal Višváder.

 

Sociálna poisťovňa sa bude podľa jeho slov kontrolným zistením ÚVO zaoberať a zváži ďalší postup. Podľa Višvádera nie je pritom pravdivé medializované tvrdenie, že Bonul súťažil v tendri sám so sebou. "Do súťaže sa prihlásilo osem záujemcov, ponuku predložili dvaja," priblížil.

 

Konzorcium K.G.V. Security bolo neskôr podľa jeho slov pre nesplnenie podmienok súťaže vylúčené, čo verejne akceptoval aj jeho konateľ. "Námietky Sociálnej poisťovne uznal a proti vylúčeniu neprotestoval. Vylúčenie niektorého z účastníkov súťaže nie je dôvodom na jej zrušenie," dodal hovorca SP.

 

Ďuriš Nicholsonová sa totiž obrátila na ÚVO v júni tohto roku s podnetom, v ktorom spochybnila dôvody, pre ktoré bol druhý uchádzač zo súťaže vylúčený. Úrad následne vykonal v SP kontrolu a poslankyni na podnet odpovedal.

 

V liste ÚVO okrem iného konštatuje, že Sociálna poisťovňa konala v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, konkrétne s princípom nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov a princípom hospodárnosti. Takéto konanie mohlo mať pritom podľa úradu vplyv na výsledok verejného obstarávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies