Rovníková Guinea potvrdila, že sa v nej nachádza zosadený gambijský vodca

NETKY.SK • 25 Január 2017, 07:20 • 2 min
Rovníková Guinea potvrdila, že sa v nej nachádza zosadený gambijský vodca

MALABO - Úrady v Rovníkovej Guinei potvrdili, že v krajine sa nachádza zosadený gambijský vodca Yahya Jammeh, ktorý odmietal uznať svoju prehru v prezidentských voľbách a z vlasti musel utiecť až pod hrozbou intervencie medzinárodných síl. Vo vyhlásení to v utorok oznámil tamojší rezort informácií.

slovakia

left justify in out

Jammeh svojím konaním uvrhol Gambiu v decembri do nepokojov, keď odmietol výsledky volieb, v ktorých zvíťazil jeho rival Adama Barrow, a požadoval vypísanie nového hlasovania. Jammeh odovzdal moc až počas uplynulého víkendu; po tom, ako mu Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) dalo ultimátum.

 

Barrow medzitým zložil prísahu na gambijskom veľvyslanectve v Senegale a získal aj podporu Bezpečnostnej rady OSN. Gambijský parlament v utorok odvolal výnimočný stav, ktorý vyhlásil Jammeh pred útekom do Rovníkovej Guiney. Barrow sa má vrátiť do hlavného mesta Banjul v nasledujúcich dňoch, píše agentúra Reuters.

 

Spoločensko-politický chaos prinútil približne 76.000 obyvateľov hľadať útočisko v susednom Senegale. Podľa OSN sa vrátilo domov zhruba 8000 z nich. Mnoho Gambijčanov je pobúrených, že Jammeh bude žiť v luxusnom exile namiesto toho, aby čelil súdnemu procesu pre porušovania ľudských práv počas svojej dlhoročnej vlády.

 

Jammeh v posledných dvoch týždňoch svojho vládnutia zobral zo štátnej pokladnice 500 miliónov dalasi, čo je v prepočte vyše 11 miliónov eur. Okrem toho boli na Jammehov príkaz do zahraničia letecky prepravené aj rôzne drahé veci vrátane automobilov. "Gambia je v stave finančnej núdze," uviedol Barrowov poradca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies