Roskosmos a ESA odštartujú prvú európsku misiu na Marse, chcú preskúmať marťanskú atmosféru

NETKY.SK • 26 November 2015, 09:38 • 2 min
Roskosmos a ESA odštartujú prvú európsku misiu na Marse, chcú preskúmať marťanskú atmosféru

BRATISLAVA - Európska vesmírna agentúra (ESA) v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos plánuje na budúci rok odštartovať prvú európsku misiu na Marse. V prvej fáze projektu ExoMars (Exobiology on Mars) vypustia na obežnú dráhu Marsu satelit Trace Gas Orbiter (TGO), ktorý potom spustí na povrch planéty sondu Schiaparelli.

slovakia

left justify in out

Trace Gas Orbiter s hmotnosťou 3,7 tony bude obsahovať prístroje na skúmanie marťanskej atmosféry, pričom jeho hlavnou úlohou je potvrdiť prítomnosť metánu a vysvetliť jeho pôvod. "Chceme sa pokúsiť potvrdiť prítomnosť metánu v atmosfére Marsu a prípadne objasniť jeho pôvod. Či už vzniká biologickými alebo geologickými procesmi, ak uniká spod povrchu, tak je k tomu nevyhnutná voda v tekutom stave, čo by znamenalo, že Mars nie je úplne mŕtvou planétou," uviedol Jorge Vago pracujúci na projekte ExoMars.


Sonda Schiaparelli pomenovaná po talianskom astronómovi Giovanim Schiaparellim by mala pristáť v oblasti Meridiani Planum, pričom jej úlohou bude otestovať technológie, ktoré potom odborníci plánujú použiť v druhej fáze projektu. V rámci nej chcú v roku 2018 poslať na povrch Marsu robotické vozidlo ExoMars rover. Šesťsto kilogramov vážiaca sonda Schiaparelli bude mať batérie, ktoré vydržia iba štyri marťanské dni. Počas nich sonda uskutoční niekoľko meraní a následne údaje pošle na Zem.


Satelit TGO, sonda Schiaparelli a ďalšie vybavenie sa momentálne nachádzajú vo francúzskom Cannes, odkiaľ ich v polovici decembra prevezú do kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Do vesmíru ich vynesie raketa Proton, ktorej štart je naplánovaný na 14. marca. K Marsu by mali doraziť v polovici októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies