Rómsky aktivista pôjde za zneužívanie chlapcov na 7 rokov za mreže!

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 16:06 • 2 min
Rómsky aktivista pôjde za zneužívanie chlapcov na 7 rokov za mreže!

PREŠOV – Bývalý rómsky aktivista, riaditeľ slovenského národného koordinačného centra Európskej siete proti rasizmu (ENAR) Miroslav Lacko si odsedí sedem rokov a šesť mesiacov za viacero trestných činov, ktoré súvisia so sexuálnym zneužívaním maloletých a mladistvých chlapcov.

slovakia

left justify in out

Ide o súhrnný trest odňatia slobody, ktorý dnes schválil Okresný súd v Prešove po tom, ako sa na vine a treste dohodli prokurátor a 45-ročný obžalovaný. Lacko si nepodmienečný trest odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia. V obžalobe bolo uvedených 11 skutkov týkajúcich sa siedmich trestných činov. Súd ho uznal vinným zo sexuálneho zneužívania maloletých a mladistvých, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, kupliarstva, výroby, rozširovania a prechovávania detskej pornografie. Skutky sa diali od leta 2009 do decembra 2012. Rozsudok je právoplatný a nemožno sa proti nemu odvolať.

Predseda senátu uviedol, že navrhnutý trest považoval senát za primeraný. Obžalovaný od zaistenia v decembri 2012 spolupracoval s vyšetrovateľom, v celom rozsahu sa priznal k spáchaniu skutkov, ktoré mu prokuratúra kládla za vinu. Svoje počínanie odôvodňoval svojou sexuálnou orientáciou a závislosťou od internetu. Trestná sadzba za spáchané skutky sa pohybuje v rozpätí sedem až 12 rokov. Podľa vyjadrenia prokurátora nebolo dôvodom uložiť mu trest na hornej hranici sadzby vzhľadom na znalecké posudky a snahu obžalovaného spolupracovať. 

Podľa obžaloby sa Lacko kontaktoval s najmenej siedmimi maloletými a mladistvými chlapcami predovšetkým prostredníctvo známeho internetového serveru, s niektorými z nich došlo aj k sexuálnym praktikám. Od maloletých chlapcov žiadal cez internet fotografie ich nahého tela, sľuboval im za to darčeky ako mobil, luxusné oblečenie, voňavky aj peniaze. Zároveň im posielal aj svoje fotografie obnaženého tela. Osobný kontakt s jedným z chlapcom chcel sprostredkovať tak, že zneužil svoje aktivity v ENAR a dohodol si v jeho škole prednášku. Riaditeľka školy v okrese Michalovce však bola celý čas pri ňom a bližší kontakt so žiakom vtedy nebol možný. Lacko neskôr sprostredkoval sexuálny styk s mladistvými aj iným osobám za finančnú odplatu. 

Miroslav Lacko sa v minulosti aj politicky angažoval. Na jeseň minulého roka bol aktívny aj v prípadoch nedobrovoľných adopcií rómskych deti v Anglicku, kde spolu s ďalšími rómskymi aktivistami z ENAR monitorovali počty rodín zo Slovenska, u ktorých hrozilo rodičom odobratie detí. Bol tiež organizátorom futbalových turnajov v školách s početnou rómskou komunitou v okolí Prešova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies