Roland Garros: Obhajca Nadal môže vyrovnať absolútny rekord Cocheta

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 08:52 • 2 min
Roland Garros: Obhajca Nadal môže vyrovnať absolútny rekord Cocheta

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal v tejto sezóne nepotvrdzuje povesť "antukového kráľa", na svojom najobľúbenejšom povrchu utrpel na prípravných turnajoch pred Roland Garros tri prehry.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu je u bookmakerov najväčším favoritom na zisk titulu na druhom grandslame sezóny, ktorý odštartuje v nedeľu. Ak by Nadal obhájil prvenstvo a vybojoval deviatu singlovú trofej, vyrovnal by absolútny mužský rekord Francúza Henriho Cocheta. Ten má vo svojej zbierke 4 tituly vo dvojhre, 3 vo štvorhre a 2 v mixe.
      

Nadal na turnaji v Monte Carle nestačil na krajana Davida Ferrera, v Barcelone mu vystavil "stopku" ďalší Španiel Nicolas Almagro a v nedeľu vo finále v Ríma prehral so Srbom Novakom Djokovičom. Pred štartom Roland Garros sa však líder svetového rebríčka ATP cíti v dobrej pohode. "Som na tom kondične oveľa lepšie ako vlani a to je najdôležitejšie. Tenis mi stále prináša radosť a som šťastný, že môžem robiť to, čo ma baví," povedal Nadal pre agentúru Reuters.
      

Djokovič bude mať v tomto roku ďalšiu možnosť skompletizovať svoju grandslamovú zbierku, do ktorej mu chýba už iba titul z parížskej antuky. Nadala zdolal štyrikrát za sebou, čo by pred zápoleniami vo francúzskej metropole mohlo byť pre neho psychologickou výhodou. "Do Paríža som prišiel povzbudený finálovým triumfom nad Rafom z Ríma, dodalo mi to veľa sebavedomia. Som veľmi spokojný s mojou hrou a verím, že mi forma vydrží aj na Roland Garros," nechal sa počuť "Nole".
      

K favoritom budú patriť aj Švajčiari Roger Federer so Stanom Wawrinkom. Federerovi sa začiatkom mája narodili ďalšie dvojičky. Už týždeň po tom, ako jeho manželka Miroslava Vavrinecová priviedla na svet chlapcov Lea a Lennyho, sa však grandslamový rekordér vrátil do turnajového kolotoča. V roku 2009 dokázal prelomiť parížsku hegemóniu Nadala, Španiela vtedy v osemfinále vyradil Švéd Robin Söderling. Prekvapiť by mohol finalista turnaja v Madride Japonec Kei Nišikori, ktorého trénuje najmladší mužský šampión v histórii Roland Garros Američan Michael Chang.
      

V ženskej dvojhre niet jednoznačnej favoritky na titul, v posledných šiestich rokoch získalo v Paríži tituly šesť rôznych hráčok. Obhajkyňa trofeje Američanka Serena Williamsová necíti pred štartom turnaja žiaden extra tlak. "V minulosti som zvykla panikáriť a hovorila som si: 'Ó bože, idem obhajovať titul.' Teraz som úplne pokojná, nepripúšťam si žiaden tlak. Som dostatočne ostrieľanou hráčkou, mám na svojom konte množstvo titulov. Nie je žiaden dôvod na zbytočnú nervozitu," povedala svetová jednotka, ktorá vo finále v Ríme sfúkla z dvorca domácu Talianku Saru Erraniovú.
      

K horúcim kandidátkam na titul bude patriť šampiónka z roku 2011 Číňanka Na Li. Víťazka Australian Open prežíva skvelú sezónu, na 13 z posledných 14 turnajov postúpila minimálne do štvrťfinále. V Paríži sa chce rehabilitovať za neúspešné vystúpenie z vlaňajška, keď v 2. kole nečakane skončila na rakete Američanky Bethanie Mattekovej-Sandsovej. "Cítim sa uvoľnene. V tomto roku som odohrala veľa špičkových zápasov a v Paríži urobím všetko pre to, aby som dosiahla čo najlepší výsledok."
      

Na prvenstvo si brúsi zuby aj víťazka z roku 2012 Ruska Maria Šarapovová, ktorá v tejto sezóne triumfovala na antukových turnajoch v Stuttgarte a Madride. Zamiešať karty budú chcieť aj  Rumunka Simona Halepová, Poľka Agnieszka Radwaňská či slovenská jednotka Dominika Cibulková - finalistka Australian Open a semifinalistka Roland Garros z roku 2009. "Čiernym koňom" by podľa viacerých odborníkov mohla byť Srbka Ana Ivanovičová - šampiónka z roku 2008.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies