Kazachstan zvažuje odstúpiť od zmluvy s Ruskom o prenájme Bajkonuru

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 13:02 • 2 min
Kazachstan zvažuje odstúpiť od zmluvy s Ruskom o prenájme Bajkonuru

ALMA-ATA - Úrady v Kazachstane vyjadrili, že uvažujú o možnosti odstúpiť od zmluvy o prenájme kozmodrómu Bajkonur, ktorú majú uzavretú s Ruskou federáciou. Počas dnešného dňa túto informáciu potvrdil aj Marat Nurgožin, námestník kazašského ministerstva pre digitalizáciu a obranný a kozmický priemysel.

slovakia

left justify in out

Súčasťou zmluvy o prenájme je mesto Bajkonur ako aj samotný kozmodróm. Žije tu 75 000 ľudí, pričom 60% je Kazachov a okolo 37% je ruskej národnosti.

 

Nurgožin spresnil, že prenájom komplexu Bajkonur posudzujú príslušné kazašské orgány "veľmi citlivo", lebo "ide o zložitý problém", a "zvažujú sa zápory i klady" ukončenia prenájmu. Kazašská strana o tejto záležitosti rokuje aj s ruskou vesmírnou agentúru Roskosmos.

 

img

 

Senát v Kazachstane navyše tento týždeň schválil zákon o ratifikácii protokolu o zmenách v zmluve medzi Kazachstanom a Ruskom, ktorá sa týka štatútu mesta Bajkonur v oblasti riadenia výkonnej moci. Medzivládna zmluva platí totiž od roku 1995. Protokol bol podpísaný v decembri 2016 v Petrohrade a hovorí sa v ňom, že k štátnym orgánom pôsobiacim v meste Bajkonur pribudne ešte desať ustanovizní kazašských vládnych orgánov.

 

img

 

Čo sa týka správy mesta, pôsobia tu ruské výkonné orgány vrátane radnice, mestských podnikov a úradov. Ruské sú aj štruktúry na zabezpečenie verejného poriadku. Kazachstan má zase v meste osobitného predstaviteľa prezidenta republiky a taktiež aj zastúpenia potrebné na zabezpečenie koordinácie medzi ruskými a kazašskými štátnymi orgánmi a ministerstvami.

 

V prípade nového protokolu sa k nim teraz pridajú ešte pobočky kazašského úradu na ochranu životného prostredia, ministerstva spravodlivosti, národného bezpečnostného výboru, pohraničnej služby a ministerstva financií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies