Rok 2011 bol z hľadiska výsledkov polície historický

NETKY.SK • 9 Február 2012, 23:17 • 2 min
Rok 2011 bol z hľadiska výsledkov polície historický

Rok 2011 bol z hľadiska výsledkov polície historický

slovakia

left justify in out

imgRok 2011 bol podľa ministra vnútra Daniel Lipšica z hľadiska polície historický. Vyhlásil to dnes v Košiciach počas prezentácie výsledkov práce polície za rok uplynulý rok.
      „Polícia vlani naplnila svoje vízie a ciele. Zaznamenali sme historicky najmenej smrteľných dopravných nehôd, najmenej zranených, pritom policajti vybrali na pokutách o 10 miliónov eur menej,“ povedal Lipšic. Zdôraznil, že polícia sa zamerala viac na prevenciu, ako na trestanie. Poznamenal, že nápad násilnej trestnej činnosti poklesol o jednu tretinu, bolo o 20 percent menej lúpeží a o 8 a pol percenta menej násilných trestných činov. Podľa ministra poklesol tiež počet krádeží motorových vozidiel a vlámaní.
      Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak konkretizoval, že počet trestných činov v roku 2011 bol tretí najnižší v dejinách Slovenskej republiky. „Zaviedli sme nový systém hodnotenia policajtov, spôsob plánovania a vyhodnocovania. Podľa tohto systému sme ciele polície splnila na viac ako 106 percent,“ uviedol Spišiak.
      Dodal, že objasnenosť trestných činov je na úrovni viac ako 50 percent, pričom šesť predchádzajúcich po sebe nasledujúcich rokov to bolo pod 50 percent. „V roku 2011 sme odhalili 16 prípadov vrážd, ktoré neboli ohlásené, teda osoby boli nezvestné,“ zdôraznil Spišiak.
      V oblasti mravnostnej kriminality zaznamenali policajti rovnako úspešný rok. „V minulosti sa Policajný zbor nevenoval odhaľovaniu detskej pornografie. Vlani sme sa tejto činnosti venovali viac, preto sa zdá, že pri odhaľovaní je prudký nárast,“ doplnil prezident PZ.
      Poukázal na to, že polícia je často obviňovaná, že trestné činy preklasifikuje na priestupky, čím znižuje nárast trestných činov. „My sme si dali za cieľ ale aj znížiť počet priestupkov, čo sa nám tiež darí,“ dodal. Pripomenul tiež, že v roku 2011 bolo historicky najviac odhalených ekonomických trestných činov. „Tým sme možno aj pomohli štátnemu rozpočtu našej republiky,“ povedal Spišiak.
      Špecializované útvary polície rozložili niekoľko zločineckých skupín. „Obvinili sme 26 Sýkorovcov, dvadsiati sú vo väzbe. Bratislavská skupina 2, na ktorú sme koncom roka použili vrtuľník prišla o 27 osôb, ktoré sú vo väzbe,“ pripomenul Spišiak. Policajti identifikovali a zadržali bankomatovú skupinu z Galanty, ktorá vykradla viac ako 80 bankomatov. Na Hornej Nitre obvinila polícia 13 osôb, na východe Slovenska 9 osôb a na severnom Slovensku tri osoby.
      V oblasti boja proti korupcii zaznamenala políca škody vo výške 9,3 miliárd eur. "Obvinili sme mnohé veľké ryby, napríklad ľudí zodpovedných za prípad takzvaných platinových sitiek, či nástnekový tender. V oblasti priamej korupcie boli obvení prokurátori, ministerskí, či ďalší štátni úradnici," pokračoval Spišiak.
      Lipšic vysoko ocenil prácu policajtov a zdôraznil, že umelé vylepšovanie policajných štatistík je podľa jeho rozkazu prísne trestané.
      Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies