Rogozin: Spojené štáty sú silne závislé od ruskej kozmonautiky

NETKY.SK • 25 Jún 2022, 16:06 • 2 min
Rogozin: Spojené štáty sú silne závislé od ruskej kozmonautiky

MOSKVA – Závislosť americkej kozmonautiky na ruskej zostáva v obrovskej miere. Tento názor vyjadril generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

slovakia

left justify in out

„Som presvedčený, že ich závislosť od ruskej kozmonautiky zostáva kolosálna,“ Rogozin to povedal v sobotu v rozhovore pre televízny kanál Russia-24.

 

Podľa šéfa Roskosmosu je ruská strana kategoricky proti krokom, ktoré Západ v súvislosti s astronautikou podniká. „No treba mať na pamäti, že naše odvetné sankcie sú pre Američanov bolestivé. Nečakali sme a nestali sme sa tými, ktorí budú v tichosti znášať uvalené sankcie na naše organizácie,“ zdôraznil.

 

img

 

Najmä, pripomenul generálny riaditeľ štátnej korporácie, Roskosmos zastavil dodávky raketových motorov RD-180 do USA, čo spochybňuje ďalšie lety rakety Atlas 5, ktorá by mala vypustiť kozmickú loď Starliner. Pozastavila sa tiež dodávka motorov RD-181 potrebných pre prvý stupeň rakety Antares – nosnej rakety pre kozmickú loď Cygnus.

 

„Ak si myslia, že to zvládnu sami, čo sa týka korekcie motora, tak ja si to nemyslím. No ak s nami obnovia rokovania o prevádzke medzinárodnej vesmírnej stanice, našou podmienkou je, že pôjdeme v ústrety, nastane zrušenie nezákonných sankcií,“ uzavrel Rogozin.

 

img

 

Šéf Roskosmosu tiež povedal, že pokračovanie rokovaní o krížových preletoch so Spojenými štátmi nie je spojené s prehodnotením pozície vo vzťahu k americkej strane – Roskosmos má stále veľa nárokov.

 

„Prípravy na krížové prelety nie sú spôsobené tým, že sme zrevidovali naše vzťahy s Američanmi, stále máme veľa sťažností na ich správanie a požiadavky zostávajú v plnej platnosti: musia zrušiť uvalené nezákonné sankcie proti našim kľúčovým podnikom,“ povedal.

 

img

 

Podľa šéfa Roskosmosu je pre bezpečnosť ISS a planéty nevyhnutné zabezpečenie spoľahlivej prevádzky dvoch dopravných systémov – ruského Sojuz MS a amerického Crew Dragon. „Práve preto padlo rozhodnutie o krížových preletoch,“ zdôraznil.

 

Ako poznamenal Rogozin, ruskí kozmonauti musia rozumieť štruktúre amerických lodí a americký palubný inžinier by mal byť schopný pilotovať ruský Sojuz. „To ale nemení politické názory,“ uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies