Rodiny únoscov vlaku z roku 1977 žalujú Holandsko za to, že ich vojaci zastrelili

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:11 • 2 min
Rodiny únoscov vlaku z roku 1977 žalujú Holandsko za to, že ich vojaci zastrelili

AMSTERDAM - Rodiny dvoch únoscov vlaku, ktorého sa v roku 1977 v Holandsku zmocnili moluckí extrémisti, žalujú vládu za to, že ich príslušníci námornej pechoty pri zásahovej akcii zastrelili, i keď ich mohli zatknúť. Civilná žaloba, ktorú dnes podali na súd, sa vzťahuje k únosu spred takmer 40 rokov, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obyvateľov Moluckého súostrovia v Indonézii vtedy nahnevala "zrada" holandskej vlády po tom, ako jej bývalá kolónia Indonézia získala po druhej svetovej vojne nezávislosť. Moluckí extrémisti uniesli na severovýchode Holandska vlak s desiatkami cestujúcich, ktorých držali 20 dní ako rukojemníkov, kým ich oslobodila armáda. Pri zásahu zabili šiestich únoscov a zahynuli tiež dvaja z rukojemníkov.

 

Právna zástupkyňa žalujúcej strany Liesbeth Zegveldová povedala, že podľa pitevných správ boli dvaja z únoscov - Max Papilaja a Hansina Uktolsejová - pri zásahu zranení a vojaci ich mohli zatknúť, avšak namiesto toho ich smrteľne postrelili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies