Rodina a kolegovia sa rozlúčili s Jurajom Černým

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 18:38 • 2 min
Rodina a kolegovia sa rozlúčili s Jurajom Černým

BRATISLAVA - V bratislavskom krematóriu sa dnes rozlúčili so slovenským hudobníkom Jurajom Černým, ktorý zomrel v piatok 26. februára vo veku 54 rokov.

slovakia

left justify in out

Na pohrebe sa okrem rodiny a známych zosnulého zúčastnili aj jeho kolegovia z hudobnej brandže – členovia kapely Tublatanka, spevák Paľo Drapák či textár a producent Martin Sarvaš a herci, ktorých režíroval v dabingu. Posledné zbohom mu prišli dať aj fanúšikovia.


Na úvod smútočného ceremoniálu zaznela skladba Niekto ťa má rád od Tublatanky. Súčasťou bolo aj premietanie hudobníkových fotografií z detstva a z kapiel, v ktorých účinkoval ako bubeník. Na jeho počesť mali príhovor Maťo Ďurinda z kapely Tublatanka či Sväťo Korbel z formácie Slobodná Európa. Jeho brat, herec Vladimír Černý, pustil prítomným smútiacim video, na ktorom sa Juraj Černý smeje. "Áno, Ďuro mal vždy veľký zmysel pre humor, tak by mu neprekážalo, že som zaradil toto video na jeho rozlúčku," povedal.


Posledná rozlúčka s Jurajom Černým sa uskutočnila o týždeň neskôr ako bol naplánovaný pôvodný termín. Jeho brat pohreb plánoval na 7. marca. Musel ho však posunúť pre problémy s prevozom pozostatkov, keďže jeho príbuzný, ktorý býval v maďarskom Dunaszigete, skonal pre dlhodobé ochorenie čriev nazývané syndróm dráždivého čreva v nemocnici v maďarskom Mosonmagyaróvári.


Hudobník Juraj "Ďuro" Černý vyštudoval dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Bol spoluzakladateľom kapely Tublatanka, s ktorou vydal albumy Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo - peklo - raj (1990), Volanie divočiny (1992), Poďme bratia do Betlehema (1993) a Znovuzrodenie (1995). So skupinou Slobodná Európa nahral štúdiovky Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a Štvorka (2014). Venoval sa tiež písaniu scenárov či réžii. V 90. rokoch bol závislý od drog.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies