Na Novom Zélande sa už onedlho nebudú môcť používať určité druhy zbraní

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 15:40 • 2 min
Na Novom Zélande sa už onedlho nebudú môcť používať určité druhy zbraní

WELLINGTON - Parlament Nového Zélandu schválil počas dnešnej noci vládny návrh zákona už v prvom čítaní. Zákon sa má týkať zákazu predaja a používania takých zbraní, ktoré boli použité počas útoku na dve mešity v meste Christchurch.

slovakia

left justify in out

Návrh nového zákona podporili ako liberálni, tak aj konzervatívni poslanci. Proti prijatiu bol len jeden zo 120 poslancov. 

Stuart Nash, minister pre záležitosti polície oznámil, že zákom by mal platiť od 12. apríla.

 

img

 

Zákon má zakázať predaj a vlastníctvo poloautomatických zbraní a veľkokapacitných zásobníkov. Týka sa aj poloautomatických brokovníc s odnímateľnými zásobníkmi a brokovníc s viac než piatimi nábojmi. Zmeny sa však nemajú týkať zbraní, ktoré využívajú miestni farmári či poľovníci. Dokonca ani zbraní, ktoré majú maximálny počet 5 nábojov v zásobníku.

 

img

 

Väčšia časť verejnosti sa so zákonom stotožňuje, najmä po brutálnych útokoch v spomínaných mešitách. Našli sa však aj takí, ktorí podpísali petíciu, v ktorej sa uvádza, že navrhované zmeny sú voči občanom, ktorí zákon v miernejšej forme doteraz dodržiavali"nespravodlivé".  Hlavným problémom je údajne veľmi rýchle prijatie. Podľa kritikov za tým môže byť aj rozcítená situácia. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies