Globálne ceny potravín sú najvyššie za posledných 10 rokov

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 10:19 • 2 min
Globálne ceny potravín sú najvyššie za posledných 10 rokov

Mesiac ako horor pre cenu potravín. Aj takými slovami sa dá nazvať aktuálna situácia na svetovom trhu.

slovakia

left justify in out

V máji sa ceny globálnych potravín zvýšili najrýchlejším tempom za viac ako desaťročie. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka index cien potravín, ktorý zostavuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), stúpol o 39,7 percenta. Bol to najvyšší rast od októbra 2010. Informuje o tom portál bbc.com.

 


V máji stúpli ceny všetkých komponentov indexu FAO, ktorý mapuje ceny obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru. Najviac zdraželi rastlinný olej, obilie a cukor. FAO však predpovedá, že v tomto roku bude vo svete rekordná úroda obilnín, čo by mohlo zmierniť tlak na posúvanie cien potravín smerom nahor.

 

Zvýšené náklady sú výsledkom obnoveného dopytu v niektorých krajinách a hromadenia nízkej produkcie. Poruchy trhu a dodávok v dôsledku obmedzení pohybu spôsobili miestny nedostatok a vyššie ceny. Odborníci už pred časom varovali, že vysoký dopyt a nízka produkcia povedú k rastúcej inflácii, keď ekonomiky opustia blokádu.

 

img

 

O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb, nie len k rastu cien jednotlivých položiek. To znamená, že za jedno euro sa toho dá kúpiť menej ako v minulosti, resp. euro má menšiu hodnotu ako kedysi (Európska Centrálna banka/Eurosystém). Inými slovami, inflácia znamená znehodnotenie meny.  

 

Ako táka ovplyvňuje aj úrokové sadzby, a teda aj naše hypotéky, a slúži na stanovenie regulovaných položiek, napríklad lístkov na vlak.

 

img

 

Je to jedno z kľúčových opatrení finančného blahobytu, pretože ovplyvňuje to, čo si môžu zákazníci kúpiť za svoje peniaze. Ak je inflácia, peniaze nejdú tak ďaleko. Malá inflácia však zvyčajne povzbudzuje ľudí, aby kupovali výrobky skôr, a uľahčuje spoločnostiam zvyšovanie miezd. A obe tieto veci podporujú ekonomický rast. Centrálne banky väčšiny krajín majú inflačný cieľ medzi 2% a 2,5%.

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies