Robot Nao ma vlastnú mailovú adresu, na básne klasikov balí dievčatá

NETKY.SK • 14 Október 2015, 10:45 • 2 min
Robot Nao ma vlastnú mailovú adresu, na básne klasikov balí dievčatá

TRENČÍN - Robot Nao má vlastnú mailovú adresu a na verše klasikov „balí“ dievčatá. Na medzinárodnom elektrotechnickom veľtrhu ELO SYS na trenčianskom výstavisku Expo Center (13. – 16. 10.) ho predstavil doktorand Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ján Šovčík.

slovakia

left justify in out

„Je to školský robot, ktorý sa používa najmä na výskum. Dá sa využiť napríklad na interagovanie so staršími ľuďmi, ktorým vie robiť spoločnosť, vie sa s nimi rozprávať. Pokiaľ ich je viac, vedia medzi sebou komunikovať, dokážu rozpoznávať tváre. Ak sa napríklad jednému predstavíte, on automaticky pošle vašu podobizeň tomu druhému a keď prídete do druhej miestnosti, tak vás už pozdraví a privíta,“ priblížil Šovčík.

 

Ako dodal, učia sa na tom rôzne kinematické pohyby, ako kývanie rúk, nôh, chôdza dopredu, dozadu. Vie sa sám voľne pohybovať, má svoje prvky autonómnosti. Keď stojí, snaží sa voľne kolísať ako človek, obzerá sa za okoloidúcimi. „Musím sa pochváliť, že je to jeden z mála robotov na Slovensku, ktorý má svoju vlastnú mailovú adresu. Pokiaľ mu niekto napíše mail, vzápätí text správy prečíta nahlas. Treba takých slušných ľudí, pretože potom mi tu kľaje, čo nemôžem počúvať,“ dodal s úsmevom mladý programátor.

 

Robot sa podľa neho dá kúpiť nenaprogramovaný za cenu zánovného automobilu. Úlohou programátorov je potom naprogramovať ho na pohyb, koordináciu, spoluprácu. „Okrem tanečníka je Nao aj recitátorom. Momentálne vie zarecitovať básne klasikov ako napríklad Mor ho!, Marínu, či Žltú ľaliu. Balí na to dievčatá, ktoré majú literárny vkus,“ doplnil Šovčík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies