Riga bude päť rokov sláviť storočnicu nezávislosti Lotyšska

NETKY.SK • 26 Január 2017, 12:04 • 2 min
Riga bude päť rokov sláviť storočnicu nezávislosti Lotyšska

RIGA - Koncertom Prierezom času sa dnes v Rige začne program osláv 100.výročia Lotyšska. Na obdobie piatich rokov je naplánovaných okolo 100 projektov, ktoré zrealizujú inštitúcie Rižskej samosprávy. Deň koncertu organizátori osláv nevybrali náhodou - nadnes v Lotyšsku pripadá Deň medzinárodného uznania Lotyšskej republiky, informujú lotyšské zdroje.

slovakia

left justify in out

Koncert Prierezom času sa uskutoční v rámci festivalu Tri hviezdy, ktorý je venovaný stému výročiu Lotyšska. Vo Veľkej sále Lotyšského národného divadla zaznie hudba, ktorú skomponovali skladatelia v Lotyšsku v priebehu 100 rokov. Podľa programu sa od roku 2017 v novembri každý rok bude konať festival s koncertmi a multimediálnymi projektmi. Slogan festivalu znie: Pre nás svietia tri hviezdy na nebi.

 

Program osláv 100. výročia Lotyšska bude v hlavnom meste krajiny Rige zahŕňať stovku projektov a podujatí, ktoré sa budú realizovať v päťročnom období: od 2017 do 2021 v oblasti kultúry, vzdelávania, mládeže, športu, výstavby, turistického ruchu a ďalších.

 

Obyvatelia pobaltskej krajiny si 26. januára pripomínajú Deň medzinárodného (de iure) uznania Lotyšskej republiky. V Rige 18. novembra 1918 bol vyhlásený Akt nezávislosti, podľa ktorého sa Lotyšsko stalo nezávislým štátom. Neskôr, 26. januára 1921 krajiny vojensko-politického bloku Dohody - Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska, Francúzsko, Taliansko, Belgicko a Japonsko - uznali nezávislosť

Lotyšska de iure. Tým dobové mocnosti uznali nezávislosť Lotyšska ako subjektu medzinárodného práva.

 

V období rokov 1988-1990 v čase Sovietskeho zväzu (ZSSR) v Lotyšskej sovietskej socialistickej republike zosilnela aktivita Národného frontu Lotyšska presadzujúceho nezávislosť krajiny a jej vystúpenie zo Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). V máji 1990 Najvyšší soviet Lotyšskej SSR schválil Deklaráciu o obnovení nezávislosti Lotyšskej republiky a 6. septembra 1991 Lotyšsko obnovilo svoju nezávislosť. Neskôr, 17. septembra 1991 sa Lotyšsko stalo členským štátom Organizácie Spojených národov (OSN), 29. marca 2004 členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a 1. mája 2004 členom Európskej únie (EÚ).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies