Richter: Vianočný dôchodok v tomto roku dostane viac ľudí

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 15:11 • 2 min
Richter: Vianočný dôchodok v tomto roku dostane viac ľudí

BRATISLAVA - Vianočný dôchodok by malo v tomto roku dostať viac ľudí ako vlani. Dôvodom je rast priemernej mzdy na Slovensku. Skonštatoval to dnes po skončení rokovania vlády minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Výška dôchodku nesmie prekročiť hranicu 60 % priemernej mzdy za minulý rok. Vlani bola táto hranica na úrovni 494,4 eura, pre tento rok sa zvýšila na 514,8 eura v dôsledku rastu priemernej mzdy. "O 90.000 dôchodcov viac si prilepší v porovnaní s vlaňajškom. Celkový počet dôchodcov, ktorí vlani dostali vianočný príspevok, bol 1,1 milióna. Pre tento rok sa očakáva skoro 1,2 milióna," vyčíslil Richter.

 

Zároveň je presvedčený, že vianočný príspevok poteší viacerých penzistov. "Vlani sme rapídne zvyšovali tento príspevok, v podstate o jednu ďalšiu dávku. Pozitívna správa je, že to nebolo jednorazové zvýšenie, že by sme z výšky vianočného príspevku ustúpili," doplnil Richter.

 

V tomto roku, rovnako ako aj vlani, MPSVR SR navrhuje jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku pre tých poberateľov dôchodkových dávok, ktorých dôchodkový príjem nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

 

V roku 2015 tak dôchodcovia dostanú k vianočnému príspevku príplatok vo výške 12,74 eura. Nárok naň má mať poberateľ príspevku s dôchodkom, respektíve úhrnom súm dôchodkov do výšky 396,18 eura. Maximálna suma vianočného príspevku vrátane príplatku tak má byť 100 eur, nárok naň majú mať tí, ktorých dôchodok nepresahuje 198,09 eura.

 

Maximálna suma vianočného príspevku, bez započítania príplatku vo výške 12,74 eura, má byť vo výške 87,26 eura. "Jednorazový príspevok vo výške 12,74 eura je zachovaný aj pre tento rok. Tento by mal v tomto roku potešiť 761.590 dôchodcov," doplnil Richter. Celkovo by mal štát na vianočné príspevky vynaložiť 81,5 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies