Riaditeľ moskovského laboratória odstúpil pre dopingový škandál ruských atlétov

NETKY.SK • 11 November 2015, 10:03 • 2 min
Riaditeľ moskovského laboratória odstúpil pre dopingový škandál ruských atlétov

MOSKVA - Grigorij Rodčenkov už nie je riaditeľom moskovského laboratória, ktoré v utorok stratilo oprávnenie analyzovať prítomnosť zakázaných látok vo vzorkách športovcov. Jeho odstúpenie potvrdil minister športu Ruskej federácie Vitalij Mutko.

slovakia

left justify in out

Laboratórium bolo podľa vyšetrovateľov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) súčasťou siete štátom režírovaného podvodu s dopingom a kamuflovaním pozitívnych nálezov, pričom práve Mutko údajne vydával niektoré nariadenia o manipulácii so vzorkami. Do pracoviska vraj bola infiltrovaná federálna spravodajská služba FSB. Správa komisie WADA tiež uvádza, že Rodčenkov nariadil zničiť 1417 kontrolných vzoriek, aby zmaril vyšetrovanie. WADA preto v utorok odobrala moskovskému pracovisku akreditáciu. "Rozhodol sa odstúpiť a vziať so sebou všetky negatívne okolnosti spojené so svojou osobou, aby uvoľnil cestu pre začiatok reformného procesu v laboratóriu," povedal Mutko pre štátnu agentúru Tass.


Moskovské laboratórium momentálne nedisponuje oprávnením analyzovať krvné a močové vzorky za účelom vyhodnotenia prítomnosti nedovolených látok. Vzorky nachádzajúce sa v zariadení musia "urýchlene, bezpečne a pod dohľadom zodpovedných osôb" prepraviť do iného laboratória s platnou akreditáciou. Moskovčania sa môžu do 21 dní odvolať na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Zariadenie v Moskve kontrolovalo vzorky počas ZOH 2014 v Soči a malo mať rovnakú úlohu v súvislosti s futbalovými majstrovstvami sveta 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies