Rezort životného prostredia pripravil ambicióznu zmenu zákona. Cieľom je odtajniť 932 doteraz nezverejnených envirozáťaží

NETKY.SK • 16 November 2020, 11:34 • 2 min
Rezort životného prostredia pripravil ambicióznu zmenu zákona. Cieľom je odtajniť 932 doteraz nezverejnených envirozáťaží

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) prináša zákon, ktorý by mal odtajniť 932 doteraz nezverejnených envirozáťaží

slovakia

left justify in out

Na tlačovom brífingu o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Dodal, že táto legislatíva sa momentálne týka 1817 evidovaných environmentálnych záťaží, z čoho 310 je potvrdených a 932 pravdepodobných.

 

Cieľom je informovať verejnosť

Vysvetlil, že zoznamy nepreukázaných envirozáťaží existujú, no občania nemajú dostupné informácie. Preto majú v pláne ich zverejniť, aby si ich ľudia mohli na internete pozrieť a mali tak všetky dostupné informácie o envirozáťažiach v miestach, kde žijú.

 

img

Šéf envirorezortu tvrdí, že ich zmena zákona bude jednoduchá a spravodlivá. „Pokiaľ bude štát asanovať a čistiť pozemok súkromného vlastníka, táto suma bude vymáhaná. V prípade, že bude nemožné ju vymôcť, stane sa súčasťou ťarchy v katastri ako investícia štátu v súkromnom pozemku,“ objasnil.

 

Prečítajte si tiež: Mesto Bratislava bude spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme

 

Súkromný záujem poškodzoval ľudí

Zopakoval, že pri riešení envirozáťaží ide o miliardy či desiatky miliárd eur. Na začiatku totiž povedal, že je ťažké odhadnúť investičný dlh, keďže iba pri Istrocheme sa odhaduje na 350 miliónov eur.

 

Legislatívna iniciatíva má ambíciu získať parlamentnú väčšinu pre odstránenie chýb v zákone, ktorý podľa Budaja „nahrával“ súkromným záujmom a poškodzoval verejný záujem.

 

img

 

Budaj vysvetlil, že nový návrh zákona prinesie pri riešení envirozáťaží rýchlejší postup, väčšiu transparentnosť a jasnejšie delenie, čo je verejný a súkromný či podnikateľský záujem.

 

Dodal, že súkromný záujem môže získať štátnu podporu, no nemôžu si zo štátu urobiť „dojnú kravu“ a donútiť ho, aby zaplatil niečo, čo už malo byť dávnejšie urobené.

 

Mohlo by vás zaujímať: Znečisťovanie v areáli Istrochemu hraničí s ekologickou katastrofou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies