Rezort vnútra dopĺňa náboje, pištole chcú meniť na budúci rok

NETKY.SK • 24 November 2014, 12:51 • 2 min
Rezort vnútra dopĺňa náboje, pištole chcú meniť na budúci rok

BRATISLAVA - Rezort vnútra dopĺňa zásoby nábojov. Do konca roka chce mať na sklade 1,5 milióna nábojov kalibru 9x19 mm Luger a ďalších 2,5 milióna kusov nábojov kalibru 9x18 mm.

slovakia

left justify in out

Spolu za strelivo zaplatí približne 675-tisíc eur bez DPH. Vyplýva to z kúpnych zmlúv, ktoré rezort vnútra zverejnil v Centrálnom registri zmlúv.

 

Náboje Luger kúpi ministerstvo od bratislavskej firmy PK Consulting, dodávka 1,5 milióna kusov vyjde rezort na 195-tisíc eur bez DPH. "Tento kaliber používajú najmä špecializované jednotky policajného zboru," ozrejmila Silvia Keratová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Nákup robia na základe tendra, ktorý spustili pred rokom spolu s rezortom obrany. Súťaž bola na viaceré druhy nábojov Luger v hodnote viac ako 3,3 milióna eur, v pláne je počas najbližších štyroch rokov dodať približne 22 miliónov kusov streliva. Do skladu ministerstva vnútra má najneskôr do konca roka pribudnúť aj 2,5 milióna kusov streliva kalibru 9x18 mm. Podľa kúpnej zmluvy s firmou ERIK JV stáli takmer 480-tisíc eur bez DPH. 

 

Ministerstvo vnútra rieši tiež prípravu na veľké prezbrojenie policajtov. Pištoľ vymenia každému policajtovi, v pláne je tak nákup približne 25-tisíc kusov zbraní. Nové pištole budú mať jednotný kaliber 9 mm Luger, väčšina policajtov totiž používa momentálne zbrane kalibru 9x18 mm Makarov, ktorý zaviedli do výkonu služby ešte v roku 1992. Obstarávanie nových pištolí plánujú spustiť v roku 2015. Rezort vnútra však nevylučuje, že by sa pri prezbrojení pridal k ministerstvu obrany. "Momentálne rokujeme s ministerstvom obrany o spoločnom postupe pri prezbrojení," uviedla Keratová. Rezort obrany ide v súčasnosti kupovať ručné zbrane pre novovytváraný vojenský útvar bez vlastného tendra. Zbrane chce kúpiť priamo od Českej zbrojovky Uherský Brod na základe deklarácie, ktorú podpísali minister obrany Martin Glváč a český šéf rezortu obrany Martin Stropnický v lete v Novákoch, keď tam Česká zbrojovka otvárala spoločný závod na výrobu ručných zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies