Rezort spravodlivosti v USA prvýkrát povedie Afroameričanka

NETKY.SK • 8 November 2014, 11:42 • 2 min
Rezort spravodlivosti v USA prvýkrát povedie Afroameričanka

WASHINGTON - Amerického ministra spravodlivosti Erica Holdera by mala na čele rezortu nahradiť federálna prokurátorka Loretta Lynchová.

slovakia

left justify in out

V piatok o tom informoval prezident Barack Obama. Ak ju Senát schváli, Lynchová povedie dôležitý rezort vykonávajúci aj úlohu generálnej prokuratúry ako prvá žena-Afroameričanka. Päťdesiatročná odborníčka špecializujúca sa na ľudské práva v minulosti pôsobila ako prokurátorka v New Yorku.

 

Holder, prvý afroamerický minister spravodlivosti, oznámil svoj zámer opustiť funkciu v septembri. Politik bol jedným z mála ministrov, ktorý zotrval vo vláde počas oboch funkčných období Obamu. Holderove pôsobenie na poste šéfa rezortu spravodlivosti poznamenali početné streľby na verejnosti či nepokoje vo Fergusone. Jeho povesť najviac utrpela v júni 2012, keď ho parlament obvinil z pohŕdania. Dôvodom bolo jeho odmietnutie poskytnúť poslancom dokumenty týkajúce sa tajnej operácie Fast and Furious, ktorá mala obmedziť pašovanie zbraní do Mexika. Holder sa napokon trestnému stíhaniu vyhol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies