Rezort školstva pripravil nové študijné odbory pre stredoškolákov

NETKY.SK • 24 Február 2014, 10:06 • 2 min
Rezort školstva pripravil nové študijné odbory pre stredoškolákov

BRATISLAVA - S novelou vyhlášky o stredných školách prichádzajú nové, atraktívne odbory. Rezort školstva tak reaguje na výsledky experimentálneho overovania a požiadavky zamestnávateľov. Do zoznamu odborov sa tak zaraďujú napríklad študijné odbory „ochrana osôb a majetku pred požiarom“, „klientsky manažér pošty“ či „lesníctvo a lesnícky manažment“.

slovakia

left justify in out

Na meniace sa podmienky pracovného aj poštového trhu Slovenskej republiky reaguje rezort školstva zaradením nového študijného odboru “klientsky manažér pošty”. Na základe požiadavky Slovenskej lesníckej komory sa zavádza taktiež študijný odbor „lesníctvo a lesnícky manažment“. Do zoznamu odborov sa zaraďuje nový študijný odbor “ochrana osôb a majetku pred požiarom”. Rovnako sa rozširuje sústava odborov o študijný odbor „scénické výtvarníctvo“ a jeho päť zameraní. Konkrétne ide o kostýmovú tvorbu,  maľbu a dekoračnú tvorbu, štukatérsku tvorbu, maskérsku tvorbu, a napokon tvarovanie dreva, ale aj študijný odbor „obrazová a zvuková tvorba“ a jeho tri zamerania. V tomto prípade sa to týka zamerania kamera, zvuk strih, umelecká produkcia a virtuálna grafika. Výsledky experimentálneho overovania tiež priniesli ďalší nový odbor, ktorým je produktová tvorba.

Novela zároveň umožňuje absolventovi učebného odboru „autoopravár – elektrikár” možnosť pokračovať v štúdiu v nadstavbovom štúdiu, a to v študijnom odbore “strojárstvo – podnikanie a služby”. Ide o úpravu vykonanú na základe požiadavky Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.
      

Návrh vyhlášky vypúšťa ustanovenia o minimálnom a maximálnom počte žiakov dennej formy štúdia a minimálnom počet žiakov externej formy štúdia, keďže túto oblasť upravuje  už novelizovaný zákon o výchove a vzdelávaní. Návrh zároveň ustanovuje, že pri vyučovaní povinných a voliteľných predmetov sa triedy delia na skupiny v súlade s rámcovými učebnými plánmi štátnych vzdelávacích programov.
      

Novela vyhlášky by mala nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2014 s výnimkou ustanovení o zaradení nových študijných odborov na základe výsledkov experimentálneho overovania s termínom účinnosti od 1. septembra 2014 a niektorých ustanovení, ktorými sa zosúlaďuje znenie vyhlášky o stredných školách s novelizovaným zákonom o výchove a vzdelávaní s účinnosťou od 1. septembra 2015.
      

Novelizáciu vyhlášky o stredných školách pružne reagujeme na aktuálny vývoj a trendy, pričom prihliadame na požiadavky, ktoré zvyšujú úspešnosť budúcich absolventov zamestnať sa v odbore, ktorý študovali.

Informácie poskytol Michal Kaliňák hovorca ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR.







twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies