Ceny zemného plynu v Európe stúpajú, pretože chladné počasie zvyšuje dopyt

NETKY.SK • 9 December 2022, 15:00 • 2 min
Ceny zemného plynu v Európe stúpajú, pretože chladné počasie zvyšuje dopyt

AMSTERDAM - Ceny zemného plynu v Európe vo štvrtok vzrástli, keďže nápor chladného počasia na severe kontinentu zvyšuje dopyt. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame do 8.26 h miestneho času vzrástol o 5,9 % na 158 eur za megawatthodinu. V stredu (7.12.) uzavrel kontrakt obchodovanie na najvyššej úrovni od polovice októbra. Predpokladá sa, že teploty budú počas nasledujúceho mesiaca nižšie ako zvyčajne po neskoršom začiatku zimnej vykurovacej sezóny v Európe, ktorý umožnil naplniť zásobníky plynu. Ochladenie sa prekrýva s dodatočnou údržbou zariadení v Nórsku. A zhoduje sa možno aj s vyššou konkurenciou na trhu s plynom zo strany Číny, keďže uvoľňuje obmedzenia spojené s ochorením COVID-19, ktoré obmedzili dopyt. Európa medzitým dováža rekordné objemy skvapalneného zemného plynu (LNG), keďže Rusko jej znížilo dodávky plynovodmi, čo zhoršuje energetickú krízu na kontinente. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies