Rezort každý rok určí, koľko peňazí pôjde školám

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 08:57 • 2 min
Rezort každý rok určí, koľko peňazí pôjde školám

BRATISLAVA - Rezort školstva by mal každý rok v decembri určovať a na webe zverejniť, koľko percent z peňazí určených na platy a koľko percent z financií na prevádzku škôl musia dať nasledujúci rok zriaďovatelia každej škole.

slovakia

left justify in out

Novelu nariadenia, ktorá takto reaguje na nedávno schválené zmeny v zákone o financovaní škôl, by dnes na 55. schôdzi mala schváliť vláda. Parlament v marci na návrh predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára novelizoval zákon o financovaní škôl a školských zariadení. Od 1. mája tak budú zriaďovatelia môcť presúvať päť percent z peňazí na mzdy učiteľov medzi jednotlivými školami v ich pôsobnosti. Vo výnimočných prípadoch môže riaditeľ školy požiadať aj o použitie piatich percent zo mzdového balíka na prevádzku. Musí mu to však odobriť zriaďovateľ. Podľa zmeny tak musí ísť tento rok na každú školu 95 percent peňazí určených na mzdy a 80 percent prevádzkového normatívu. Na rok 2014 percentá rezort určí a zverejní v decembri tohto roku.

Kabinet má na stole aj návrh ministerstva obrany na uzavretie Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Švédskeho kráľovstva o spolupráci v oblasti obrany. Švédsko a Slovensko sa zamerajú najmä na vojensko–technickú spoluprácu, spoluprácu vo výskume a vývoji v oblasti obrany, vo vojenskom vzdelávaní a odbornom výcviku, v logistike a údržbe, plánujú spoločné operácie v teréne a spolupracovať chcú aj v oblasti vojenského zdravotníctva. 

Predsedom slovenskej časti zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky ochrany prírody a životného prostredia bude štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz. Na návrh šéfa envirorezortu Petra Žigu by ho dnes do funkcie mala vymenovať vláda, ktorá zároveň odvolá doterajšieho predsedu Jána Ilavského. Ten slovenskú časť zmiešanej komisie viedol od mája minulého roka. 

Vláda sa tiež bude zaoberať Správou o plnení úloh vyplývajúcich z Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020, ktorú predkladá minister spravodlivosti. Zo správy okrem iného vyplýva, že väzenstvo dosiahlo v minulom roku rekordné príjmy, do práce bolo zaradených najviac obvinených a odsúdených v celej novodobej histórii Slovenska. Príjmy väzenstva dosiahli 15,3 milióna eur, čo predstavuje 117,39 percenta plánovaného stavu. Na tomto výsledku sa rozhodujúcou mierou podieľali príjmy zo zamestnávania odsúdených v ústavoch, ale aj príjmy z úhrad pohľadávok. Výdavky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) boli 147,1 milióna eur. Na bežné výdavky išlo 143,1 milióna eur (z toho mzdy, platy a služobné príjmy 69,7 mil. eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies