Rezort financií pripravil zmeny v miestnych daniach

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 11:35 • 2 min
Rezort financií pripravil zmeny v miestnych daniach

BRATISLAVA - Zákon o miestnych daniach sa zrejme dočká úprav. Ministerstvo financií SR na základe požiadaviek miest a obcí, ktoré sú správcami týchto daní, predložilo do pripomienkového konania novelu zákona.

slovakia

left justify in out

"Po novom by sa mali spresniť niektoré ustanovenia zákona, ktoré sa v praxi aplikovali nejednotne, zjednoduší sa správa miestnych daní a rozšíri sa možnosť poskytovania úľavy či zníženia poplatku za odpady,“ uvádza v tlačovej správe rezort financií. 

 

Ministerstvo v rámci novely navrhuje, aby mestá a obce mohli stanoviť úľavy pri poplatku za odpad pre niektoré skupiny obyvateľov, napríklad seniorov alebo osoby ZŤP priamo vo svojom všeobecne záväznom nariadení. V súčasnosti môžu udeľovať úľavy len na základe individuálnej žiadosti, čo pre niektoré obce predstavuje administratívnu záťaž.

 

Novelou zákona sa spresňuje predmet dane zo stavieb pri stavbách hromadných garáží a pri stavbách na individuálnu rekreáciu. Budú sa rozlišovať samostatne stojace garáže a stavby hromadných garáží. Rozlíšené tiež budú garáže umiestnené pod zemou a také, ktoré sú umiestnené v rámci viacúčelovej stavby. 

 

Po novom sa tak budú zdaňovať aj samostatné časti viacúčelových stavieb. Táto úprava sa vzťahuje práve na podzemné garáže, ktoré budú zdaňované podľa zastavanej plochy s príplatkom za podlažia. Mestá a obce budú môcť pre podzemné garáže stanoviť aj nižšie sadzby tak, aby daňovo zvýhodňovali výstavbu pod zemou. Zdaňovať sa budú aj stavby, ktoré sú postavené na pilótach. V návrhu rezortu financií sa ďalej rozširuje aj zdaňovanie pozemkov o také, na ktorých sú umiestnené transformačné stanice alebo predajné stánky. Mestá a obce budú mať v týchto prípadoch možnosť určiť inú sadzbu dane z pozemkov. 

 

Priamo v zákone o miestnych daniach bude tiež vymedzené, čo sa bude považovať za ubytovacie zariadenie. Zoznam zariadení sa novelou rozširuje o byt, rodinný dom, byt v rodinnom dome či byt vo viacúčelovej stavbe. Na nehnuteľnosti, ktoré sú prenajímané, sa to vzťahovať nebude. "Tým sa odstráni nejednotný výklad ustanovenia o ubytovacom zariadení, na ktorý upozorňovali mestá a obce, ktoré kvôli tomu prichádzajú o daňové príjmy,“ tvrdí ministerstvo. 

 

S cieľom znížiť administratívnu záťaž poplatníkov sa tiež navrhuje, aby mohli daňovníci naraz zaplatiť poplatok, ktorý im bol vyrubený v splátkach. Novela zákona o miestnych daniach by mala účinnosť nadobudnúť 1. novembra 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies