Režisérka Nvotová vo filme Špina prichádza s témou dospievania a sexuálneho násilia

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 16:24 • 2 min
Režisérka Nvotová vo filme Špina prichádza s témou dospievania a sexuálneho násilia

BRATISLAVA - Po svetovej premiére v januári na MFF Rotterdam, ďalších festivalových uvedeniach a aprílovom vstupe do českej distribúcie, mieri slovenský film Špina aj do našich kín. Drámu s témou dospievania a sexuálneho násilia, nakrútila režisérka Tereza Nvotová podľa scenára Barbory Námerovej. Svoj celovečerný hraný debut, ktorý točili v Bratislave a Pezinku, dnes predstavila zástupcom médií.

slovakia

left justify in out

"Síce sme sa rozhodli robiť fiktívny príbeh, ale na základe reálnych udalostí a ľudí, ktorých sme mali okolo seba toľko, že sa nám zdalo, že by bolo dobré začať o tom hovoriť," uviedla Tereza Nvotová na margo snímky, ktorá je zároveň jej absolventským filmom na katedre réžie FAMU.

 

"Tému sme 'nevysedeli', prišla prirodzene, chceli sme priniesť film z nášho súčasného sveta," podčiarkla mladá filmárka.

 

Dráma rozpráva príbeh 17-ročnej Leny, ktorá vzdoruje rodičom, zažíva svoje prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvá s kamarátmi či magické rána nad Dunajom. Jej svet plný snov a túžob však naruší znásilnenie. Lena musí prejsť cestu, ktorá už nie je obyčajným dospievaním, ale skôr vnútorný boj. Okolie ju nechápe a už nikdy úplne nepochopí. Je to ona sama, kto sa musí zmeniť, dospieť a pochopiť, že nemôže ostať obeťou. Trest si zaslúži ten, kto jej to spôsobil. V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková, Anna Rakovská, Anna Šišková, Patrik Holubář a Róbert Jakab. V "psychiatrických scénach" sa objavujú aj neherci z rôznych ústavov a detských domovov.

 

"Vo filme je dostatočne ukázané, ako môžu byť deti a rodičia vzdialení práve v období puberty," uviedla Anna Šišková, ktorá si v dcérinej snímke zahrala matku hlavnej postavy.

 

"S Terezou sa pracovalo veľmi, veľmi dobre, má vynikajúce herecké vedenie. To, ako nakoniec zostrihala film, bolo aj pre nás všetkých prekvapením, lebo materiálu bolo oveľa viac," povedal Róbert Jakab, predstaviteľ učiteľa, ktorý znásilní svoju žiačku. "Je to veľmi reálne, keď som to videl, napriek tomu, že som na tom pracoval, takisto sa mi to dostávalo pod kožu," dodal herec k snímke, ktorá má byť tiež kampaňou. Poukázať má na to, že znásilnenia sa nedejú v klišé prostredí tmavých uličiek, ale dejú sa práve v domácom prostredí.

 

Aj podľa Terezy Nvotovej je téma znásilnenia na Slovensku ešte stále tabu, opradené mýtmi o krátkych sukniach a temných uličkách. "V skutočnosti sa však väčšina znásilnení deje na bezpečnom mieste ako je domov alebo škola. Odhaduje sa, že na Slovensku dôjde každý rok k tisícom znásilnení, obete sa však na políciu odhodlajú nahlásiť iba desiatky prípadov. Je to tak, pretože naša spoločnosť má tendencie ich buď odsúdiť alebo im neveriť," uvádza v režijnej explikácii filmárka, ktorá chce svojim hraným debutom upozorniť na takmer nefunkčný systém ochrany a práv obetí.

 

Zároveň však dodáva, že Špina je hlavne intímny príbeh mladého dievčaťa. "Divákom umožní sa ponoriť do chaotickej, ale veľmi senzitívnej mysle Leny, ktorá sa potáca medzi milujúcou ale nechápajúcou rodinou, silným ale explozívnym priateľstvom a naštiepenou dôverou k mužom."

 

Nvotová zvolila pre svoj prvý hraný film drsný názov. "Než sme s tým vyšli von, ľudia nám hovorili, aby sme to nerobili, že to bude mať negatívne konotácie, aj sme sa snažili vymyslieť niečo iné, ale nie je lepší názov. Špina je úderná, má mnoho vrstiev, ide hlavne o ten vnútorný pocit špinavosti, ktoré to dievča má," povedala režisérka, ktorá nakrútila filmy ako Discoland (krátky hraný film) či Ježiš je normálny! (celovečerný dokument).

 

Venuje sa aj herectvu, hrala hlavné postavy v niekoľkých celovečerných snímkach (Malé oslavy, Tango s komármi). Účinkovanie vo svojom hranom debute však absolútne vylúčila: "Už som mala dosť stresu z toho, že to musím celé nejako udržať, aby to fungovalo, a netrúfala by som sa sama obsadiť do filmu, nepozerať sa na to, nemať odstup. A zároveň si myslím, že by som to ani tak dobre nezahrala."

 

Film Špina vstúpi do slovenských kín 22. júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies