Reprivatizácia holandskej banky ABN Amro sa začne už v novembri

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:10 • 2 min
Reprivatizácia holandskej banky ABN Amro sa začne už v novembri

HAAG - Proces opätovnej privatizácie znárodnenej holandskej banky ABN Amro odštartuje 20. novembra, keď v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO) predá vláda 20 % akcií banky. Oznámila to dnes ABN Amro. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po nástupe finančnej krízy pred siedmimi rokmi musela banku zachraňovať holandská vláda, ktorá ju znárodnila. ABN Amro za toto obdobie podstúpila reorganizáciu, v rámci ktorej došlo k jej zoštíhleniu. Ako uviedol predseda správnej rady banky Gerrit Zalm, IPO je po tomto procese logickým krokom. Upisovacia cena akcií bola stanovená na 16 až 20 eur za akciu, čo znamená, že predaj spomínaného pätinového podielu by mal vyniesť okolo 3 až 3,76 miliardy eur. Finálna cena akcie by mala byť stanovená 19. novembra, pričom na druhý deň by sa s akciami malo začať na amsterdamskej burze obchodovať.

 

Predbežná cena zároveň ohodnocuje celú banku na 15 až 18,8 miliardy eur. Pre holandskú vládu to znamená stratu, keďže na záchranu v roku 2008 vynaložila až 21,7 miliardy eur.

ABN Amro v pondelok zverejnila svoje hospodárske výsledky. Ako uviedla, základný čistý zisk sa v 3. kvartáli medziročne zvýšil o 13 % na 509 miliónov eur. Prevádzkový zisk vzrástol o 5 % na 2,1 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies