Európsky parlament žiada ukončiť pretrvávajúcu segregáciu rómskych detí v školách

NETKY.SK • 4 Október 2023, 17:30 • 2 min
Európsky parlament žiada ukončiť pretrvávajúcu segregáciu rómskych detí v školách

BRUSEL / ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu vyzvali na prijatie komplexného súboru politík a primeraného financovania na riešenie segregácie rómskych detí vo vzdelávaní v krajinách EÚ.

slovakia

left justify in out

Uznesenie EP v mene politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) presadil slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽANO). Europoslanci odsúdili segregáciu rómskych detí v špeciálnych školách a poukázali na to, že štandardizované psychologické testy by nemali byť nástrojom vylúčenia. Namiesto toho sú potrebné stratégie "desegregácie", inkluzívne metódy vzdelávania a záruky plného prístupu k školským aktivitám.


Právne konania o porušení legislatívy EÚ v súvislosti so smernicou o rasovej rovnosti (2014 voči Česku, 2015 voči Slovensku, 2016 voči Maďarsku) ako aj postúpenie Slovenska na Súdny dvor EÚ v roku 2023 túto situáciu nenapravilo.


Podľa EP Európska komisia by mala urobiť všetko na ochranu základných hodnôt EÚ, počnúc smerovaním finančných prostriedkov na nediskriminačné praktiky. Systémovým zlyhaním v boji proti diskriminácii by sa mala zaoberať jej výročná správa o právnom štáte a nevykonanie príslušných súdnych rozsudkov by malo viesť k spusteniu mechanizmu podmienenosti dodržiavania zásad právneho štátu.

Poslanci zdôraznili, že krajiny EÚ musia zintenzívniť úsilie o odstránenie systémovej diskriminácie a pripomenuli, že účasť rómskych detí na predškolskom vzdelávaní má pozitívny vplyv na ich rozvoj, zamestnanie a prístup k bývaniu. Členské štáty by tiež mali systematicky monitorovať riziká predčasného ukončenia školskej dochádzky a poskytovať pedagogickú pomoc a poradenstvo. Dôležité sú aj mimoškolské aktivity pre rodičov.

 

Poslanci upozornili, že školy, ktoré navštevujú rómske deti, majú často nedostatočnú kapacitu, fungujú na dve smeny, sú umiestnené v schátraných alebo kontajnerových budovách a ponúkajú subštandardné segregované vzdelávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TS OĹANO a Priatelia, Peter Pollák st. Foto: TASR / Milan Kapusta
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies