REPORTÁŽ Pohreb Milana Lučanského je naplánovaný na tento piatok. Polícia zabezpečí, aby nedošlo k zneužitiu jeho pamiatky

NETKY.SK • 7 Január 2021, 10:53 • 2 min
REPORTÁŽ Pohreb Milana Lučanského je naplánovaný na tento piatok. Polícia zabezpečí, aby nedošlo k zneužitiu jeho pamiatky

BRATISLAVA - Polícia pripravuje opatrenia v súvislosti s pohrebom policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorý bude v piatok (8. januára).

slovakia

left justify in out

Opatrenia majú zabrániť tomu, aby bola zneužitá jeho pamiatka. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal dočasný policajný prezident Peter Kovařík. Rodine zároveň vyjadril úprimnú sústrasť. 

 

Polícia príjme špeciálne opatrenia

"Milan bol členom Ústredného krízového štábu, kde presadzoval dodržiavanie zákonov a pravidiel a zasadzoval sa o to, aby sa rešpektovali. Preto najlepší spôsob, ako si ho uctiť je tieto pravidlá dodržať.Budeme robiť špecifické opatrenia, ktoré už dnes pripravujeme, aby sme zamedzili zneužitiu jeho pamiatky. Chceme to urobiť veľmi slušným a úctivým spôsobom, aj vo vzťahu k rodine Milana Lučanského," uviedol Kovařík na tlačovom brífingu.

 

 

Zároveň rodine zosnulého generála zaprial úprimnú sústrasť. Ako podotkol, poznal sa s Lučanským približne 20 rokov, preto s nimi zdieľa obrovský zármutok

 

Kovařík zároveň vyzval verejnosť, ktorá nie je oprávnená zúčastniť sa zajtrajšieho pohrebu, aby sa tam nesnažili dostať. "Nechcem špecifikovať opatrenia, ale ak sa pozriete na to, čo sa šíri na sociálnych sieťach obsahuje strašne veľa nenávisti a rôznych výziev pre občanov, aby prišli prejaviť svoj postoj k vláde, systému, polícii, tým, že prídu na pohreb. Preto chcem na verejnosť apelovať, aby sme nezneužívali jeho pamiatku. Týka sa to aj policajtov, keďže veľa výziev smeruje práve k nim, pričom oni sú tu od toho, aby presadzovali právo a nie ho porušovali. Je to pre mňa absolutne neprijateľné," zdôraznil dočasný policajný prezident. 

 

Lučanský zomrel v stredu (30. decembra) po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

 

Prečítajte si viac: ZVJS podáva trestné oznámenie na Flašíka a Žitného za šírenie dezinformácií v prípade zosnulého generála Lučanského

 

Smútiaci sa musia preukázať negatívnym výsledkom
„Jedna cesta je zabezpečenie pravidiel, druhá je ignorovať ich,“ povedal Kovařík. Podľa neho by Lučanský nechcel, aby bola jeho pamiatka uctená spôsobom, ktorý nie je v súlade so zákonom.

 

Pohrebu sa pritom za súčasne nastavených protiepidemiologických opatrení môže zúčastniť maximálne 6 osôb, ostatný účastníci sa musia preukázať negatívnym testom na koronavírus. 

 

Upozornil však aj na to, že pri kontrole nebudú akceptované žiadne sms správy o negatívnom výsledku testu.

 

"Budeme kontrolovať, či bol test naozaj vykonaný a či spadá aj do lehoty, ktorá je stanovená vyhláškou, teda 12 hodín. Rodina požiadala o výnimku, ostatní nech si pripravia toto potvrdenie tak, aby sa zbytočne neblokovala doprava a aby na miestach kontroly nedochádzalo k diskusiám, či účastník má alebo nemá oprávnenie sa pohrebu zúčastniť," povedal Kovařík. 
 

Mohlo by vás zaujímať: Kolíkovej rezort odpovedal na najčastejšie otázky okolo prípadu generála Lučanského. Podarilo sa mu vyvrátiť niektoré pochybnosti?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies